De geschiedenis van Luba

Meer dan 50 jaar dichtbij!

Onderneemster Selma van den Broek

Het verhaal van Luba begint op 6 februari 1968 in Leiden. Op een zolderkamer aan de Lage Rijndijk richt Selma Mantel-van den Broek Luba Uitzendburo op, dat zich toelegt op studentenbemiddeling. Een telefoon is er niet. Met haar Volkswagen Kever rijdt zij langs de Leidse studentenhuizen om medewerkers te werven voor Bols, Heineken en de veiling in Aalsmeer. De typemachine achterin, zodat werkbriefjes meteen ingevuld kunnen worden.

Groei en tegenwerking

Als in 1972 ook echtgenoot Rob Mantel zich op Luba stort, is dit het begin van grote groei. Hij zet zich in voor commerciële activiteiten, waaronder (post)mailings. Dit levert hem een volle agenda met afspraken op. Luba opent in de volgende 10 jaar 11 vestigingen. De eerste jaren zijn niet makkelijk. Er is vanuit de overheid enorm veel tegenwerking op het uitzenden. Uitzendwerk wordt bemoeilijkt door allerlei regels. Via de ABU en op persoonlijke titel gaat Rob hier tegenin. De crisis begin jaren 80 en terugdringing van de maximale uitzendtermijn naar 3 maanden, zorgen ervoor dat Luba het zwaar heeft. Dankzij een aantal reorganisaties blijft Luba gelukkig bestaan.
Vanaf 1982 concentreert Selma zich op Uitzendbureau De Koning en wordt Rob volledig verantwoordelijk voor Luba Uitzendburo.

Vanaf 1987 groeit Luba weer door. Als Rob in 2002 terugtreedt uit -inmiddels- Luba Groep, bestaat de organisatie uit zo’n 50 kantoren onder meerdere merknamen. Het hoofdkantoor bevindt zich -uiteraard- in Leiden.

Nieuw tijdperk

De leiding van Luba Groep wordt in 2002 overgedragen aan Mariëtte Barnhoorn, die dan al een jarenlange carrière bij Luba achter de rug heeft. Eerst als automatiseringsdeskundige, vervolgens als vestigings- en rayonmanager en operationeel directeur. In 2002 zorgt ze voor de overname van Eksakt Uitzendbureau en E&A Logistiek, waarmee Luba voortaan ook voorziet in grootschalige inhouse dienstverlening in de logistieke en industriële sector. In hetzelfde jaar verhuist het hoofdkantoor naar één locatie, naar de Eschertoren. Het logo prijkt bovenop de statige toren met uitzicht over Leiden en omstreken. Mariëtte wordt Zakenvrouw van het Jaar in 2004 en de online activiteiten van Luba Uitzendbureau worden aanzienlijk uitgebreid

Overname en uitbreiding

In 2008 wordt Luba Groep onderdeel van Agilitas (voorheen t-groep NV), een Belgische uitzendonderneming die in België bekend is van het gelijknamige uitzendbureau Agilitas (voorheen t-interim) en haar hr-dienstverleningstak Ascento België. Mariëtte neemt afscheid en Johan Doornenbal komt in 2009 aan het roer te staan van Luba Groep. Vlak daarna wordt uitzendorganisatie PE People ingelijfd.

Om het hr-dienstenpakket van Luba nog completer te maken, richt Luba zich vanaf 2014 ook op werving en selectie voor functies vanaf hbo-niveau. Luba Groep bestaat inmiddels uit 42 vestigingen Luba Uitzendbureau, waaronder Luba Procestechniek, en uit 16 vestigingen E&A Uitzendbureau (inclusief in-house) in Nederland, 10 in Polen en 1 in Kroatië. De online activiteiten worden continu versterkt, met Luba.nl en online recruitmenttools. Met de overname van Agilitas in 2016, valt Luba Groep onder Gilde Buy Out partners.

Toekomstdroom

Luba richt zich op groei. Ons doel is om in 2020 (minimaal) 11.000 talenten te verbinden aan het lokale MKB. Dat doen we samen met het MKB, onze flexwerkers en eigen medewerkers. Omdat we geloven dat we samen verder komen. Meer weten over onze droom? Lees dan verder.

Luba Groep

Luba Groep BV valt onder het Vlaamse Agilitas dat in juni 2016 is overgenomen door Gilde Buy Out Partners. Luba Groep bestaat uit meerdere werkmaatschappijen:

  • Luba Uitzendbureau: voor uitzenden, werving en selectie, detachering en payrolling van kandidaten tot en met mbo plus-niveau in de logistieke en industriële sector.
  • E&A Uitzendbureau: voor grootschalige inhouse dienstverlening in de logistieke en industriële sector. Voor grote groepen logistieke arbeidskrachten. E&A werkt veel met Poolse uitzendkrachten.
  • Luba Procestechniek: specialist binnen de procesindustrie en leidt samen samen met werkgevers medewerkers op door leerwerktrajecten aan te bieden.

 De verschillende onderdelen zijn actief in Nederland, België, Polen en Kroatië.

Onze droom

In 2020 willen wij 11.000 talenten aan het werk hebben in het MKB.

We stellen 6 vragen aan onze CEO Johan Doornenbal over deze droom.

Lees meer

Contactgegevens

Bezoekadres hoofdkantoor
Dellaertweg 7G
2316 WZ Leiden

T: (071) 516 30 30

Postadres
Postbus 800
2300 AV Leiden