Komt jouw cv door de 6 seconden test?

Zes seconden. Zo lang heeft de gemiddelde HR-manager/recruiter nodig om te beslissen of je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek.  Daarom is het absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat jouw cv deze test doorstaat.

Zo doorbreek je de 6 seconden grens

Het belangrijkste is om de aandacht van de recruiter te trekken en vast te houden, zodat deze blijft lezen. Recruiters letten allereerst op de volgende onderdelen:

Contactgegevens
Huidige functie
Vorige functie
Opleiding

Zorg dus dat je deze informatie, in deze volgorde, op een overzichtelijke (aantrekkelijke) manier presenteert:

 • Voorkom bij de beschrijving van je (vorige) functie lange alinea’s. Gebruik liever bulletpoints.
 • Maak je huidige en vorige functienaam vet, zodat ze nog beter zichtbaar zijn.
 • Denk verder goed na over het lettertype. Gebruik liever een simpel lettertype zoals Arial, dan  krullerige lettertypes die minder leesbaar zijn.

Geen standaard cv voor al je sollicitaties

Gebruik je voor iedere sollicitatie hetzelfde cv? Niet doen! Jouw cv moet een recruiter overtuigen, verleiden om jou uit te nodigen voor deze functie. Iedere vacature is anders (ander bedrijf, andere branche, iets andere werkzaamheden), dus stem jouw cv daar ook op af!  Cv’s die op maat zijn, geven perfect weer waarom jij geschikt bent voor de functie op basis van eerdere ervaringen en resultaten.

Bijvoorbeeld, als je een verkooptarget ruim hebt gehaald, vertel dan hoe je dat gedaan hebt en geef exacte cijfers. Geef voorbeelden van initiatieven of projecten en vertel hoe lang het duurde voordat ze uitgevoerd waren. Wees nooit vaag, zeg niet dat je ‘verschillende’ of ‘meerdere’ werkzaamheden hebt gedaan. Dit kan het idee geven dat je overdrijft of wellicht niet eerlijk bent. Vergeet niet dat je moet benadrukken wat een werkgever aan jou heeft, zeg niet alleen hoe graag je de functie wil.

Verklaar mysterieuze gaten in je cv

Heb je een klein gat in je cv, probeer dit dan niet weg te laten. Recruiters zijn ook gewoon mensen die snappen dat je een periode niet werkzaam kan zijn door bijvoorbeeld de zorg voor een kind of ziek familielid, om vrijwilligerswerk te doen, te studeren of te reizen. Zit er een groot gat ten opzichte van je laatste baan, dan roept dit helaas vraagtekens op. Want: is je kennis nog actueel en kun je terugkomen in het werkproces? Licht ook zo’n gat goed toe en laat zien dat je in die jaren nog wel kennis/ervaring hebt opgedaan die nuttig kan zijn voor de functie.

Details die je kunt weglaten

 • Laat persoonlijke details weg uit je cv. Alleen je naam en contactgegevens zijn relevant. Hobby’s kun je eventueel invoegen als er ruimte over is.
 • Vermijd negatieve informatie over vorige werkgevers. Dat jij een conflict had met je vorige baas, kan juist een verkeerde indruk geven bij een nieuwe werkgever.
 • Salaris-eisen meld je ook nog niet in je cv. Het zou een recruiter kunnen afschikken. Tijdens een vervolggesprek heb je nog ruimte tot onderhandelen.
 • Voeg alleen referenten/referenties alleen toe als hierom gevraagd wordt én ze relevant zijn voor de gewenste baan. Je kunt niet veel kwijt in een cv, dus voeg ze dan toe op een aparte pagina.

Spelling, grammatica en interpunctie

Het klinkt misschien raar, maar een klein foutje in je tekst kan een verder perfect cv de nek omdraaien. Verkeerde spelling kan gezien worden als slordig; blijkbaar heb je je cv niet gecontroleerd. In Word heb je een spellingschecker en daarnaast raden we aan om iemand anders jouw cv te laten lezen. Een spellingschecker ziet namelijk niet dat ‘bij voorbeeld’ eigenlijk ‘bijvoorbeeld’ moet zijn. De losse woorden zijn namelijk goed gespeld.

Waarschuwing: liegen of de waarheid naar je hand zetten werkt nooit!

Natuurlijk moet jouw cv de beste versie van jou laten zien. Maar het is niet slim om te overdrijven over jouw kennis/opleiding, ervaringen en resultaten. Recruiters prikken daar zo doorheen. Al is het maar door jouw naam te Googlen, het nummer van je vorige werkgever te achterhalen etc. Feiten kunnen gecheckt worden. En bedenk dat het vervolgens veel lastiger is om te bluffen tijdens een sollicitatiegesprek dan op papier.

Begeleidende brief/ mail

Wanneer jouw cv klaar is, zorg dan dat jouw begeleidende mail of brief ook goed is. Zorg allereerst dat je de juiste aanhef gebruikt: ‘Geachte mevrouw De Juiste- Naam’. Weet je niet of het om een meneer/mevrouw gaat, bel dan even naar het bedrijf om het te vragen. Solliciteer je via een website, doe dan een korte toelichting op je sollicitatie in het vakje dat daarvoor bestemd is. Meestal is er een open veldje voor een korte toelichting of je motivatie.

Verval in je toelichting niet in clichés. Dat je jezelf een hardwerkende, gemotiveerde man/vrouw met oog voor detail vindt, is leuk. Maar het is vooral jouw eigen mening. Wees specifiek en feitelijk, bijvoorbeeld: Magazijnmedewerker met 5 jaar ervaring bij een distributiecentrum van verswaren. Dat is wat een recruiter wil weten en wat hem beweegt om jouw cv te lezen.

Bron: CareerBliss 

Bekijk ook de andere tips over solliciteren

We zijn sterk in
leuke banen in de regio

Ben jij op zoek naar een leuke baan in het MKB bij jou in de buurt? Bekijk dan snel onze vacatures en solliciteer!

Altijd op de hoogte
van de nieuwste vacatures

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Schrijf je in voor onze vacature alert. Je ontvangt dan regelmatig een overzicht van de nieuwste vacatures binnen Luba.

Wij zijn
dichtbij & benaderbaar

 • vestigingen bij jou in de buurt
 • ruimte om het verschil te maken
 • morgen al beginnen
 • duidelijke afspraken, zonder kleine lettertjes