10 tips voor een goed sollicitatiegesprek

Gefeliciteerd, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Tijd om ‘live’ te laten zien waarom jij aangenomen moet worden. Hoe pak je dat aan? Met deze tips helpen we je op weg:

1. Doe je huiswerk

Het ligt misschien voor de hand, maar bereid je goed voor op het gesprek. Werkgevers merken het meteen als jij je ingelezen hebt in de baan en het bedrijf. En dat je hebt nagedacht over hoe jij binnen hun plaatje past. Door je goed voor te bereiden, geef jij het signaal dat je deze baan echt wilt, niet zomaar een baan.

2. Neem een ontbijtje

Nee, we zijn geen voedingsdeskundigen, maar het is een feit dat een ontbijt ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel in orde blijft. Een goede bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je je beter kan concentreren, je geduldiger en minder snel geïrriteerd bent. Goede ingrediënten voor een sollicitatiegesprek.

3. Vermijd alcohol

Hoewel alcohol je kan laten ontspannen, is het een slecht idee om te drinken voor een sollicitatiegesprek. Alcohol zorgt er voor dat je minder scherp bent en in het ergste geval minder goed uit je woorden komt. Ook de avond voor je gesprek doorhalen raden we af. Je wilt toch niet met een kater tegenover je mogelijk nieuwe werkgever zitten?

4. Kom op tijd

Op tijd komen is een absolute vereiste. Je laat hiermee zien dat je verantwoordelijk bent, het gesprek serieus neemt en iemand anders zijn tijd respecteert.
Zorg dat je 15 minuten voor het gesprek klaar zit bij de receptie van het bedrijf. Ben je veel eerder bij het bedrijf, loop dan nog een rondje of wacht even in je auto. Anders krijgt jouw gesprekspartner wellicht het gevoel dat hij zijn schema moet omgooien om jou niet te lang te laten wachten. Belangrijk: ben je op tijd, ga dan niet op je telefoon zitten appen. Knoop liever een gesprekje aan met de receptioniste of lees het bedrijfsblad dat op tafel ligt. Een goede indruk begint al bij de entree.

5. Een verzorgd uiterlijk doet wonderen

Ook al moet je er eerder voor opstaan: neem een douche 's ochtends. Zorg dat je haar schoon en gekamd is en je nagels verzorgd. Deodorant, lippenstift, gel, een kam of een pepermuntje meenemen is daarnaast ook een goed idee. Dan kan je je voor het gesprek nog even opfrissen. Doe dit overigens niet bij de receptie, maar trek je even terug in de toiletruimte.

6. Kleed je passend

Dit is een lastige, want welke kledingstijl past bij het bedrijf waar je solliciteert? Kijk eens op de website of je daar achter kunt komen. Houd in je achterhoofd: liever iets te netjes dan te informeel. Dit geldt altijd: voorkom vlekken of gaten in je kleding. Zorg ook voor passende kleding, zodat je niet voor verrassingen komt te staan (stel je voor dat je uit je broek scheurt of dat je knoop van je overhemd springt).

7. Denk na voordat je iets zegt

Het geeft niet als je extravert bent, maar sla er niet in door. Zo zijn complimenten prima, maar laat een 'Hee schoonheid' achterwege bij de receptie. Dat geldt ook bij de kennismaking met jouw gesprekspartner(s). Houd tijdens de begroeting de gepast afstand van 1,5 meter. Vermijd de handdruk. Kies ervoor om je hand op te steken of knik met je hoofd.  Kijk je gesprekspartner daarbij aan. Dat je tijdens het gesprek spontaan bent is goed, maar kijk uit dat je er niet van alles 'uitflapt' tijdens een gesprek. Zeker geen scheldwoorden, dat stellen de meeste mensen niet op prijs.

8. Wees positief

Als jij twijfelt over jouw kennis en vaardigheden, dan voelt jouw gesprekspartner dat. Focus dus op wat je kunt en niet op wat je niet kunt. Ga het gesprek in met een mix van zelfverzekerdheid, een tikje bescheidenheid en enthousiasme.
Wees niet negatief over een vorige werkgever of leidinggevende. Je wilt toch niet dat jouw gesprekspartner jou ziet als een haatdragend persoon?

9. Praat niet voor je beurt

Als een sollicitatiegesprek uitmond in een echt gesprek, dan is dat geweldig. Probeer daarbij goed aan te voelen wanneer je deelneemt aan het gesprek of dat je iemand in de rede valt. Het laatste wordt niet gewaardeerd. Laat mensen uitpraten, dat getuigd van respect.

10. Lichaamstaal

Je kunt nog zo'n goede babbel hebben, als jouw lichaamstaal iets anders uitstraalt, dan kan dat negatief uitpakken voor je. Belangrijk: maak oogcontact, zit rechtop, friemel niet aan je pen of blaadje, blijf aandachtig (afdwalen kan ervoor zorgen dat je de kern van een verhaal of vraag mist) en... lach! Dan komt het helemaal goed.

Bron: youtern

Bekijk ook de andere tips over solliciteren

We zijn sterk in
leuke banen in de regio

Ben jij op zoek naar een leuke baan in het MKB bij jou in de buurt? Bekijk dan snel onze vacatures en solliciteer!

Altijd op de hoogte
van de nieuwste vacatures

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Schrijf je in voor onze vacature alert. Je ontvangt dan regelmatig een overzicht van de nieuwste vacatures binnen Luba.

Wij zijn
dichtbij & benaderbaar

  • vestigingen bij jou in de buurt
  • ruimte om het verschil te maken
  • morgen al beginnen
  • duidelijke afspraken, zonder kleine lettertjes