4 goede vragen aan het einde van een sollicitatiegesprek

Je bereidt je goed voor op jouw sollicitatiegesprek, oefent de vragen die aan jou gesteld kunnen worden en slaat je glansrijk door het gesprek heen. Maar dan komt de vraag waarmee veel hr-managers afsluiten: "Heb jij nog vragen?" en je kunt ter plekke niets bedenken. Terwijl dit hét moment is om een laatste, sterke indruk te maken.

Door deze vragen te stellen, onderscheid jij je van de andere sollicitanten:

1. Met welke grote uitdaging hebben mijn collega's nu te maken?

Vervolgens kun je doorvragen hoe het bedrijf de medewerker(s) helpt hiermee om te gaan.
Iedere baan levert uitdagingen op, dus deze vraag levert zeker gespreksstof op. En het geeft jou nog meer inzicht in de baan waarop je solliciteert!

2. Wat is dit jaar jouw hoogtepunt geweest?

Zit er een potentiële collega bij het gesprek, vraag hem dan op welke prestatie hij het meest trots is. En hoe een geweldige werkdag er voor hem uitziet. Zo ontdek je waar je collega's warm van worden én welke mogelijkheden de baan biedt.

3. Wat trok jou aan in dit bedrijf/in deze baan?

Een goede vraag om meer te weten te komen over de bedrijfscultuur en de baan. Vraag ook eens naar wat jouw gesprekspartner vindt van de missie/visie van het bedrijf en hoe hij daaraan bijdraagt. Dit geeft je inzicht in hoe een bedrijf zijn doelen wil behalen en hoe betrokken de medewerkers zich daarbij voelen of hoeveel invloed het heeft op hun -en dus ook jouw- werk.

4. Hoe zou je je collega's/het team omschrijven?

Natuurlijk wil je weten of je leuke collega's krijgt als je ergens gaat werken. Dus vraag bijvoorbeeld naar het type mensen binnen het team. Hoe ervaren zijn zij (kun je iets van ze leren), wat voor types zijn het en maken ze ook lol samen? Vraag gerust of het team weleens uitjes heeft, of ook privé contact heeft. Dat zegt veel over de samenwerking en sfeer binnen een team.

Vraag wat jij belangrijk vindt

Met deze vier vragen laat je -nogmaals- zien echt interesse te hebben in de baan. En je krijgt extra informatie over het bedrijf en de werkvloer. Dat maakt jouw keuze om verder te willen gaan in de sollicitatieprocedure ook gemakkelijker. Heb je andere vragen bedacht? Ook goed! Zo lang ze een goed beeld geven van wat jij belangrijk vindt in een baan en ze jou de gewenste antwoorden geven.

Bron: The Muse, www.themuse.com/Alex Dea

Bekijk ook de andere tips over solliciteren

 

We zijn sterk in
leuke banen in de regio

Ben jij op zoek naar een leuke baan in het MKB bij jou in de buurt? Bekijk dan snel onze vacatures en solliciteer!

Altijd op de hoogte
van de nieuwste vacatures

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Schrijf je in voor onze vacature alert. Je ontvangt dan regelmatig een overzicht van de nieuwste vacatures binnen Luba.

Wij zijn
dichtbij & benaderbaar

  • vestigingen bij jou in de buurt
  • ruimte om het verschil te maken
  • morgen al beginnen
  • duidelijke afspraken, zonder kleine lettertjes