Veelgestelde vragen over de perspectiefverklaring

Kan ik een perspectiefverklaring krijgen mét NHG?

Als je een hypotheek met NHG niet meer kunt betalen door onvoorziene omstandigheden zoals echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van je partner, kun je een beroep doen op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ook met een perspectiefverklaring kun je een hypotheek mét Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgen. De perspectiefverklaring krijgt namelijk steun van Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (SWEW).

Is een perspectiefverklaring hetzelfde als een werkgeversverklaring?

Let op: een perspectiefverklaring is niet hetzelfde als een werkgeversverklaring. Check voordat je de perspectiefverklaring gaat aanvragen of je deze wel echt nodig hebt. Soms is een werkgeversverklaring namelijk wél voldoende. Ga hiervoor naar een hypotheekadviseur.

Waarin verschilt een perspectiefverklaring van een werkgeversverklaring of een intentieverklaring?

Bij de werkgeversverklaring en intentieverklaring wordt er gekeken naar iemands huidige of toekomstige contract: de medewerker heeft nu of binnenkort een vast contract en is daarmee in staat zijn hypothecaire verplichtingen na te komen. Bij de perspectiefverklaring wordt er naast het contract gekeken naar de opleiding, de werkervaring, de competenties, de functie en de arbeidsmarktsituatie om na te gaan of iemand ook in de toekomst in eigen welvaart en welzijn kan voorzien.

Vervangt de perspectiefverklaring de werkgeversverklaring?

Nee. Nadat de perspectiefverklaring is afgegeven en de medewerker wil definitief een hypotheek aangaan, dan ontvang je van de hypotheekverstrekker ook nog een werkgeversverklaring. Deze zal Luba moeten invullen en ondertekenen.

Mensen met een tijdelijk contract kunnen nu toch ook al een hypotheek krijgen?

Dat kan als uit de aanvrager zijn inkomen van de laatste drie jaar overlegt en als daaruit blijkt dat het inkomen van het laatste jaar niet lager is dan het gemiddelde inkomen over drie jaar. Er wordt alleen maar teruggekeken; perspectief en kansen op de arbeidsmarkt worden niet of nauwelijks meegewogen. De perspectiefverklaring wil dat veranderen.

Altijd op de hoogte
van de nieuwste vacatures

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Schrijf je in voor onze vacature alert. Je ontvangt dan regelmatig een overzicht van de nieuwste vacatures binnen Luba.

Wij zijn
dichtbij & benaderbaar

  • vestigingen bij jou in de buurt
  • ruimte om het verschil te maken
  • morgen al beginnen
  • duidelijke afspraken, zonder kleine lettertjes