Zo presenteer jij jezelf in 30 seconden

Tijdens een sollicitatiegesprek, maar ook op de verjaardag van je tante, wordt vaak gevraagd: 'Vertel eens iets over jezelf'. Het kan lastig zijn om dit kort en krachtig te doen. Maar je kunt het leren, door een 'elevator pitch' te maken. Letterlijk betekent dit een lift-presentatie. In de praktijk betekent het dat je in zeer korte tijd (denk aan de tijd die je in de lift staat van verdieping 0 tot 8) vertelt wie jij bent en wat jij kunt.

Met deze 5 stappen maak je een elevator pitch.

1. Bedenk jouw doel

Welk doel heb je voor ogen als je over jezelf vertelt? Bij een sollicitatiegesprek wil je de persoon tegenover je overtuigen van jouw kennis en kunde. Op een verjaardag wil je wellicht een andere indruk maken. Zorg dat je verhaal past bij je doel.

2. Alle prestaties op een rij

Schrijf alle prestaties waar je trots op bent, zowel op werkgebied als in je privéleven op. Echt alles wat er in je opkomt, ook al is het nog zo klein. Kijk daarbij ook naar je hobby’s, je passies. Ga daarna kijken wat je kunt gebruiken in je elevator pitch, wat een goed beeld geeft van jouw sterke kanten.

3. Zorg voor een paar versies

Maak een paar versies van jouw verhaal, afhankelijk van jouw doel en de plek waar je jouw elevator pitch houdt. Schrijf deze versies uit voor jezelf. Als ze eenmaal in jouw hoofd zitten, kun je moeiteloos schakelen tussen de verschillende versies.

4. Maak iemand nieuwsgierig

Jouw verhaal hoeft niet al je werkzaamheden en kennis te bevatten van de afgelopen 25 jaar. Dat lukt ook niet in 30 seconden. Het moet interesse opwekken en de ander nieuwsgierig maken naar meer informatie. Zorg dat je niet te krampachtig jezelf aan het 'verkopen' bent. Vertel wat je doet, hoe je dat doet en waarom je het zo leuk vindt en laat het gesprek op die manier op gang komen.

5. Oefenen...en nog eens oefenen

En nog eens. Alleen door jouw verhaal te oefenen, te herhalen, krijg je het goed tussen je oren. Zo zorg je ervoor dat het natuurlijk overkomt als je het vertelt. Heerlijk toch als je kort en krachtig over jezelf kunt vertellen zonder te struikelen over je woorden. Ga ervoor!

Bekijk ook de andere tips over solliciteren

 Bron: YouTern/Chameleon Resumes, Lisa Rangel

We zijn sterk in
leuke banen in de regio

Ben jij op zoek naar een leuke baan in het MKB bij jou in de buurt? Bekijk dan snel onze vacatures en solliciteer!

Altijd op de hoogte
van de nieuwste vacatures

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Schrijf je in voor onze vacature alert. Je ontvangt dan regelmatig een overzicht van de nieuwste vacatures binnen Luba.

Wij zijn
dichtbij & benaderbaar

  • vestigingen bij jou in de buurt
  • ruimte om het verschil te maken
  • morgen al beginnen
  • duidelijke afspraken, zonder kleine lettertjes