Hoe volg je een sollicitatie op?

Je hebt de perfecte baan gezien en hebt dan ook meteen gesolliciteerd. Super. Nu wacht je rustig af tot je iets hoort. Of niet?

Over het algemeen is wachten prima. De meeste bedrijven sturen een ontvangstbevestiging van je sollicitatie waarin ze je laten weten wanneer je een reactie krijgt. Soms staat er in de vacaturetekst binnen hoeveel dagen je uitgenodigd (of afgewezen) wordt.
Bedenk dat er soms veel reacties op een vacature komen en dat bedrijven dus tijd nodig hebben om alle motivaties en cv's te lezen. Wanneer je te snel je sollicitatie opvolgt, dan is het de vraag of men jouw telefoontje waardeert of het juist opdringerig vindt. Heb je na het
aantal aangegeven dagen nog geen reactie ontvangen, dan kun je gerust actie ondernemen.

Zo pak je dat aan:

1. Stuur een e-mail

Heb je het e-mailadres van de juiste persoon binnen een bedrijf, stuur dan een e-mail met de vraag of jouw sollicitatie is aangekomen. Je kunt hierbij nog eens kort aangeven waarom je de baan zo leuk vindt en wat je de organisatie kunt bieden. Pas op: klink niet te ongeduldig!
Vermijd zinnen als "Ik heb nog steeds niets gehoord"of "Waarom duurt het zo lang?"

2. Maak een LinkedIn- connectie

Wanneer je geen e-mailadres hebt, maar wel de naam van de juiste persoon binnen een bedrijf, dan kun je een bericht sturen via LinkedIn. LinkedIn is een zakelijk online netwerk (een soort Facebook voor het bedrijfsleven). Voorwaarde is wel dat je zelf een LinkedIn-profiel
hebt. En je zult die persoon eerst moeten 'uitnodigen om een connectie te maken' voordat je een bericht kunt sturen.

3. Bel

Het voordeel van bellen is dat je meteen een reactie krijgt: een beller is sneller! Bereid je wel voor op het telefoontje. Stel dat je de
degene aan de lijn krijgt die jou aan moet nemen, zorg dan dat je ook een goede reactie geeft op zijn/haar vragen. Maak een goede indruk.
Stel bijvoorbeeld een lijstje op met jouw sterke punten, vaardigheden en kennis.

4. Ga langs

Loopt jouw sollicitatie via een uitzendbureau, dan is het heel normaal dat je daar even binnenloopt. Heb je rechtstreeks bij een bedrijf gesolliciteerd, doe dat dan alleen als je jouw sollicitatiebrief/cv ook persoonlijk hebt afgegeven of de contactpersoon al kent. Zorg dat
je er netjes uitziet en als de contactpersoon geen tijd heeft, accepteer dit dan en geef aan dat je graag hoort wanneer je een reactie kan verwachten.

Hoe je ook contact legt, zorg ervoor dat je een goede indruk maakt. Krijg je vervolgens geen reactie of een afwijzing, onthoud dan dat jij je best hebt gedaan! En ga vol goede moed door naar de volgende sollicitatie.

Bekijk ook de andere tips over solliciteren

 Bron: CarreerBliss

We zijn sterk in
leuke banen in de regio

Ben jij op zoek naar een leuke baan in het MKB bij jou in de buurt? Bekijk dan snel onze vacatures en solliciteer!

Altijd op de hoogte
van de nieuwste vacatures

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Schrijf je in voor onze vacature alert. Je ontvangt dan regelmatig een overzicht van de nieuwste vacatures binnen Luba.

Wij zijn
dichtbij & benaderbaar

  • vestigingen bij jou in de buurt
  • ruimte om het verschil te maken
  • morgen al beginnen
  • duidelijke afspraken, zonder kleine lettertjes