Alles wat je moet weten over je tweede gesprek

Een eerste gesprek kan al zenuwslopend zijn, maar een tweede gesprek is soms nog veel erger! Zodra je eenmaal beseft dat jij serieus in aanmerking komt voor de baan, spoken er allerlei vragen door je hoofd. Zouden ze veel kandidaten hebben uitgenodigd voor een tweede gesprek? Wat houdt dit gesprek precies in, vinden ze me leuk of willen ze juist meer info omdat ze toch twijfelen?

Altijd lastig, maar wees niet bang: met deze tips weet je wat je moet doen wanneer je wordt uitgenodigd voor een tweede gesprek!

1. Check je aantekeningen van het eerste gesprek

Mocht je tijdens je eerste gesprek aantekeningen hebben gemaakt, dan is het nu tijd om deze nog een keer door te lezen. Besteed vooral speciale aandacht aan de namen van de mensen die je al gesproken hebt en belangrijke aspecten van de functie. Maak voor jezelf een lijstje van vragen die je nog hebt en van punten uit het eerste interview die je misschien nog verder wilt toelichten.

2. Doe nogmaals onderzoek naar het bedrijf

Waarschijnlijk heb je voor je eerste gesprek de website van het bedrijf al doorgenomen. Voor je tweede gesprek kun je kijken of je iets meer over het bedrijf kan vinden: bijvoorbeeld recent nieuws of komende evenementen. Misschien kun je op LinkedIn kijken of je de mensen met wie je een gesprek hebt kunt vinden. Wacht nog even met ze toe te voegen aan je netwerk, maar kijk wel wat ze in het openbaar delen aan nieuws en berichten. Je weet maar nooit of dit toevallig van pas komt tijdens je interview!

3. Denk na over het salaris en arbeidsvoorwaarden

In de eerste ronde van de sollicitatieprocedure heb je het (meestal) nog niet over je salaris. In het tweede gesprek kan dit onderwerp wel ter sprake komen en dan is het belangrijk dat je voorbereid bent. Vaak heb je wel een salaris in gedachten, maar als je geen idee hebt van wat gebruikelijk is, check dit dan online.

Een ander belangrijk onderwerp zijn de arbeidsvoorwaarden. Hoe zit het met reiskostenvergoeding, pensioenregeling, ziektekostenverzekering, opleidings- en/of doorgroeimogelijkheden en bijvoorbeeld de mogelijkheid om thuis te werken? In een tweede gesprek kun je hier, als het gesprek goed gaat, gewoon naar vragen.

4. Stel nog meer vragen

Het is altijd belangrijk om goede vragen te stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Ook bij een tweede gesprek maak je van tevoren een lijst met vragen voor de personen waarmee je het gesprek hebt. Denk bijvoorbeeld aan vragen over de inwerkperiode en wat je mag verwachten van je eerste week. Vergeet ook niet te vragen naar het verdere verloop van de sollicitatieprocedure. Het geeft jou een hoop rust om te weten wat je nog te wachten staat, en bij de werkgever kom je over als iemand die graag zou willen beginnen!

5. Zelfvertrouwen

Dat je door bent naar de tweede ronde geeft aan dat je tussen alle sollicitanten al bent geselecteerd als potentiële nieuwe werknemer. Dit feit mag jou best wat zelfvertrouwen geven. Laat dit ook zien tijdens het gesprek!

Gefeliciteerd met je tweede gesprek! Veel succes en scoor die baan!

 

Bekijk ook de andere tips over solliciteren

We zijn sterk in
leuke banen in de regio

Ben jij op zoek naar een leuke baan in het MKB bij jou in de buurt? Bekijk dan snel onze vacatures en solliciteer!

Altijd op de hoogte
van de nieuwste vacatures

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Schrijf je in voor onze vacature alert. Je ontvangt dan regelmatig een overzicht van de nieuwste vacatures binnen Luba.

Wij zijn
dichtbij & benaderbaar

  • vestigingen bij jou in de buurt
  • ruimte om het verschil te maken
  • morgen al beginnen
  • duidelijke afspraken, zonder kleine lettertjes