De sleutel tot een succesvol sollicitatiegesprek

Het is onnodig om je druk te maken over je sollicitatiegesprek. In plaats van jezelf druk maken zou je jezelf namelijk veel beter kunnen concentreren op wat het is wat jou zelfvertrouwen geeft. Dat begint vaak met jezelf bedenken dat een sollicitatiegesprek geen onderhandeling is: het is een gesprek om elkaar te leren kennen.

Het bedrijf wil meer weten over jouw achtergrond en kwalificaties en, net zo belangrijk, jij wilt alles weten over de baan waarop je solliciteert en de mensen waarmee je gaat werken.

Jezelf voorbereiden op een sollicitatiegesprek is veel meer dan jezelf zorgen maken of je wel de juiste antwoorden geeft. Je wilt meer weten over de mensen waarmee je een gesprek hebt, over het bedrijf, wie de klanten zijn en zoveel meer. Want dat is waar het om gaat: met meer informatie ben je beter voorbereid en zal je automatisch meer zelfvertrouwen voelen en dit ook uitstralen! En dan kom je over als de sterkste kandidaat!

Bereid jouw antwoorden voor

Bekijk welke vaardigheden en skills de baan van jou vraagt en baseer daar jouw verhaal op. Zorg ervoor dat je weet wat het bedrijf belangrijk vindt en dat je daar goede, sterke voorbeelden van hebt waarin je deze vaardigheden eerder hebt toegepast.

Bereid jouw vragen voor

Het stellen van slimme en relevante vragen tijdens het interview geeft jou de kans om te laten zien dat je dingen wilt weten over het bedrijf. Wat wil jij graag weten over het bedrijf, de afdeling en de baan? Dit toont niet alleen aan dat jij interesse hebt, maar op basis van de antwoorden kun je ook beter bepalen of deze baan bij jou past.

Denk niet na, maar doe!

Bereid het beantwoorden van de vragen hardop voor. Het oefenen van antwoorden hardop is veel effectiever dan het beantwoorden in je hoofd. Oefen desnoods met iemand in jouw omgeving.

Stuur altijd een bedankje

Misschien klinkt dit als een schot voor open doel, maar niet iedereen doet dit. Of je nu een e-mail stuurt of een handgeschreven briefje, stuur altijd een bedankje.

Bekijk ook de andere tips over solliciteren

We zijn sterk in
leuke banen in de regio

Ben jij op zoek naar een leuke baan in het MKB bij jou in de buurt? Bekijk dan snel onze vacatures en solliciteer!

Altijd op de hoogte
van de nieuwste vacatures

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Schrijf je in voor onze vacature alert. Je ontvangt dan regelmatig een overzicht van de nieuwste vacatures binnen Luba.

Wij zijn
dichtbij & benaderbaar

  • vestigingen bij jou in de buurt
  • ruimte om het verschil te maken
  • morgen al beginnen
  • duidelijke afspraken, zonder kleine lettertjes