Na je sollicitatie: hoe ga je om met een afwijzing?

Het is ons allemaal overkomen: je was ervan overtuigd dat jij de perfecte kandidaat voor een functie was om vervolgens het bericht te krijgen dat je het helaas niet bent geworden. Je baalt ontzettend en weet niet zo goed hoe je hier mee om moet gaan. Wij delen graag wat tips.

1. Vraag om feedback

Er kunnen allerlei verschillende redenen zijn waarom je niet bent aangenomen. Wellicht sloot het profiel van een andere kandidaat beter aan bij de functie of had iemand anders net even wat meer relevante werkervaring. Het blijft vervelend, maar blijf positief en vraag om feedback. Door feedback te vragen krijg je meer inzicht in de reden(en) van afwijzing en kan je de feedback meenemen naar een volgende sollicitatie. Let er wel op hoe je een vraag stelt, ‘Is er een verbeterpunt waar ik de volgende keer extra op kan letten?’ klinkt professioneler dan ‘waarom ben ik niet aangenomen?’.

2. Evalueer

Na een afwijzing gaan er allerlei verschillende vragen door je hoofd. ‘Waarom ben ik afgewezen?’, ‘wat ging er mis?’, ‘vond de intercedent/recruiter mij niet leuk?’ of ‘ik was zo goed voorbereid, hoe heeft dit kunnen gebeuren?’. Na de afwijzing en feedback te hebben gevraagd, is het aan jou om het sollicitatieproces te evalueren.

Bekijk de vacature nog eens, leg de sollicitatiebrief ernaast en houd de sollicitatiegesprekken in gedachte. Waar zie je verschillen? Denk ook na over wat er tijdens het gesprek minder goed ging. Werd er een vraag gesteld waar je geen antwoord op had, maar was het wel een vraag waar je je van tevoren op had kunnen voorbereiden zoals ‘Waar zie jij jezelf over 5 jaar’ of ‘Wat vind je het leukste aan werken bij ons?. Bereid de vragen voor de volgende keer voor om niet nog een keer voor verrassingen te komen staan.

3. Laat je niet uit het veld slaan

Na de zoveelste afwijzing baal je natuurlijk als een stekker, maar blijft positief! Het is prima om even teleurgesteld te zijn en te klagen bij een vriend/vriendin, maar je hebt een doel voor ogen: het vinden van een nieuwe baan. Nadat je feedback hebt ontvangen en de sollicitatiegesprekken hebt geëvalueerd, weet je waar je de volgende keer extra op kan letten. Heb er vertrouwen in dat je vast en zeker een leuke baan gaat vinden en bekijk de nieuwe mogelijkheden.

4. Blijf in contact

Het verschilt per bedrijf, maar houd contact met de intercedent/recruiter/HR-medewerker. Hiermee bedoelen we niet dat je diegene wekelijks moet bellen of mailen, maar stuur na een afwijzing een mailtje naar diegene die je hebt gesproken. In het mailtje geef je bijvoorbeeld aan dat je het ontzettend jammer vindt dat je niet bent aangenomen, maar dat je het bedrijf blijft volgen voor nieuwe vacatures.
Ook is het een goed idee om na een tijdje weer langs te gaan bij een intercedent en jezelf weer goed te presenteren. Zo blijf je in contact en laat je zien dat je vastberaden bent.

Bekijk ook de andere tips over solliciteren

We zijn sterk in
leuke banen in de regio

Ben jij op zoek naar een leuke baan in het MKB bij jou in de buurt? Bekijk dan snel onze vacatures en solliciteer!

Altijd op de hoogte
van de nieuwste vacatures

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Schrijf je in voor onze vacature alert. Je ontvangt dan regelmatig een overzicht van de nieuwste vacatures binnen Luba.

Wij zijn
dichtbij & benaderbaar

  • vestigingen bij jou in de buurt
  • ruimte om het verschil te maken
  • morgen al beginnen
  • duidelijke afspraken, zonder kleine lettertjes