5 tips voor een eerste werkdag

Het is je gelukt: je hebt een nieuwe baan! Je hebt de verschillende sollicitatierondes goed doorlopen en kan haast niet wachten om aan de slag te gaan. Een eerste werkdag is leuk, maar ook erg spannend en soms overweldigend. Wij delen 5 tips om goed voorbereid naar werk te gaan en een goede eerste indruk achter te laten.

1. Wees goed voorbereid

Zorg dat je van tevoren goed bent voorbereid om stress op het laatste moment te voorkomen. Het helpt enorm als je een avond van te voren alles klaarlegt. Denk hierbij aan jouw werkspullen, een leuke outfit en een lekkere lunch. Weet je niet wat de dresscode op de werkvloer is? Trek iets soortgelijks aan als tijdens de sollicitatiegesprekken en kijk goed rond naar wat collega’s dragen. Alles van tevoren klaarleggen geeft je een gerust gevoel en zorgt ervoor dat je niks vergeet.

2. Wees op tijd

Het is niet meer dan logisch, maar wees op tijd op jouw eerst werkdag. Bekijk ’s ochtends voor vertrek nogmaals jouw reisplan als je met het openbaar vervoer reist of check nog even of er files op de route zijn. Het is bovendien een goed idee om 15 minuten eerder te vertrekken om vertraging te voorkomen. Liever iets te vroeg, dan te laat.

3. Stel jezelf aan iedereen voor

De kans is groot dat jouw leidinggevende een rondje met jou loopt om jouw nieuwe collega’s te ontmoeten. Geef iedereen een stevige handdruk en zeg duidelijk jouw naam. Naast dat het jouw eerste werkdag is, is het voor jouw nieuwe collega’s ook de eerste werkdag met jou. Zij kennen jou dus ook niet! Zorg ervoor dat je jezelf vol zelfvertrouwen voorstelt en interesse toont in jouw nieuwe collega’s.

4. Vragen stellen? Doen!

Een nieuwe werkomgeving, nieuwe collega’s, nieuwe werkwijzen etc. Op de eerste werkdag is de kans groot dat je boordevol met vragen zit. Stel ze ook gerust! Wil je weten waar je bepaalde documenten op de computer kan vinden? Of heb je geen flauw idee waar de printer staat? Is het nog niet helemaal duidelijk welke projecten er voor de komende periode op de planning staan? Wees niet bang om het te vragen. Niemand verwacht dat je alles op de eerste dag al weet.

5. Relax...

Zo... de tijd is voorbij gevlogen: de eerste werkdag zit er weer op! Je hebt jouw nieuwe collega’s ontmoet en veel nieuwe informatie meegekregen. Neem na werk een momentje om alle nieuwe indrukken te verwerken. Vind je het fijn om een uurtje te knallen op de sportschool? Doe het! Kijk je liever een paar afleveringen van jouw favoriete serie? Ook helemaal prima! Het is belangrijk dat je jezelf een momentje gunt om alles te verwerken en je weer goed uitgerust bent voor de volgende dag. Ging er iets niet zoals gepland? Vraag jezelf af wat je de volgende dag anders kan doen en heb vertrouwen in jezelf dat je het kan. Het bedrijf heeft jou aangenomen en is er dus van overtuigd dat jij de geschikte kandidaat bent voor de functie.

 

Bekijk ook de andere tips over solliciteren

We zijn sterk in
leuke banen in de regio

Ben jij op zoek naar een leuke baan in het MKB bij jou in de buurt? Bekijk dan snel onze vacatures en solliciteer!

Altijd op de hoogte
van de nieuwste vacatures

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Schrijf je in voor onze vacature alert. Je ontvangt dan regelmatig een overzicht van de nieuwste vacatures binnen Luba.

Wij zijn
dichtbij & benaderbaar

  • vestigingen bij jou in de buurt
  • ruimte om het verschil te maken
  • morgen al beginnen
  • duidelijke afspraken, zonder kleine lettertjes