Michèl Schellevis van Plasthill over het BBL-traject Procesoperator van Luba

Om uitbreiding en vervanging van natuurlijk verloop de komende jaren het hoofd te bieden, is Plasthill - producent van industriële verpakkingsfolie- altijd op zoek naar gekwalificeerd personeel, waaronder procesoperators. Aangezien deze groep lastig te vinden is, werkt Plasthill samen met Luba in de vorm van een Bedrijfsbegeleid Leertraject (BBL) voor procesoperator A. Waarbij Plasthill een ruimte beschikbaar stelt voor de wekelijkse lessen en zelf ook een uitzendkracht, Justin van Vliet, het traject laat volgen. In totaal zitten er 12 leerlingen in de klas, 6 vanuit bedrijven in de regio en 6 vanuit Luba zelf ((potentiële) uitzendkrachten).

Michèl Schellevis, bedrijfsleider bij Plasthill: “We hebben nu en in de toekomst behoefte aan goed opgeleid personeel. Nu lukt het nog wel om mensen te krijgen, maar het wordt lastiger. Waar dat aan ligt? Mensen moeten echt feeling met het vak hebben, interesse in techniek hebben en willen werken in een 5-ploegendienst. De combinatie maakt het moeilijk om mensen te vinden.”

“Waarom heeft Plasthill gekozen voor een opleidingstraject in samenwerking met Luba?”

“We hebben hiervoor gekozen omdat je de leerlingen, waaronder Justin, meteen kan laten zien wat de theorie in de praktijk inhoudt. De machines zijn binnen handbereik. Dat heb je bij een regiocollege niet! Daarnaast werkt Justin naast zijn lessen al gewoon mee. Na dit traject verwacht ik dan ook dat we een goed opgeleide medewerker hebben die, met nog wat extra werkervaring, een goede operator wordt. Er valt genoeg te leren als procesoperator: de bediening van machines wordt steeds ingewikkelder omdat er meer mogelijkheden zijn en je moet veel kennis hebben van grondstoffen en processen.”

Procesoperator Michel en Maurijn

“Er zijn nog meer organisaties, zoals Vapro, die opleidingen Procesoperator aanbieden.”

“Dat klopt, bedrijven noemen vaak  een Vapro-certificaat als vereiste. Het is een bekende naam. Maar het gaat natuurlijk om de inhoud van de opleiding. Als die goed is, en gekwalificeerde procesoperators oplevert, dan maakt het niet uit wie de opleiding organiseert.”

“Wat hoop je dat het opleidingstraject oplevert?”

Goede mensen. En dat de medewerkers die dit volgen en bij ons werken ook langere tijd blijven. We hebben plannen om uit te breiden, dus er is zeker een mogelijkheid voor een nieuwe klas. Dan wel met nieuwe medewerkers, dan wel met huidig personeel. We hebben ook veel vast personeel die procesoperator zijn zonder specifieke opleiding maar door hun enorme ervaring.

“Wat is de grootste uitdaging binnen een opleidingstraject voor Operator?”

“Zoals bij vele opleidingstrajecten moeten leerlingen de lessen voorbereiden en daar de motivatie en discipline voor opbrengen. Dat is voor de één makkelijker dan voor de ander. En als men te ver achter komt te liggen, dan raakt men gedemotiveerd. De kans dat iemand afhaakt is dan groot.” Intercedent Maurijn Spierenburg geeft aan dat alle uitzendkrachten die deelnemen aan dit traject door een intercedent begeleid worden. Verder wordt er een ochtend georganiseerd voor praktijkbegeleiders, zodat zij de leerlingen ook op een goede manier kunnen aansturen. Alles om afvallers te voorkomen."

Contact

Adres   Stationsplein 77
Plaats   1703 WE Heerhugowaard
Telefoon   (088) 258 90 19
E-mail   procestechniek@luba.nl

We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 17.30 uur.