0
    Je kunt hier je sollicitatie afmaken
    Menu
    Vaak gestelde vragen

    Vaak gestelde vragen

    Zoek je werk of zoek je personeel? We hebben alle vaak gestelde vragen met betrekking tot onze dienstverlening hier voor je verzameld.

    Informatie voor flexwerkers

    Solliciteren

    Kan ik mijzelf inschrijven bij Luba?

    Jazeker! Wij helpen je graag met het vinden van nieuw werk. Ook wanneer je niet direct een passende vacature vindt op onze website. Klik hier om jezelf in te schrijven.

    Na je inschrijving nemen we binnen 1 werkdag contact met je op. We kijken dan samen welk werk het beste bij jou past.

    Wat gebeurt er als ik gesolliciteerd heb?

    Dit kan je verwachten na je online sollicitatie:

    1. Binnen een dag reactie.
      Na jouw sollicitatie neemt onze digitale intercedent direct contact met je op via WhatsApp.
    2. Kennismaking bij Luba.
      Maak kennis met je contactpersoon bij een Luba vestiging in de buurt. Ben je geschikt voor een vacature? Dan stellen we je gelijk voor aan de werkgever.
    3. Op gesprek bij de werkgever.
      Ga op sollicitatiegesprek bij de werkgever om te kijken of het bedrijf ook bij je past. Is het een match? Dan kun je snel aan het werk.
    Heeft Luba werk voor herintreders?

    Ben je er een tijdje uit geweest, maar wil je nu vol energie weer aan het werk? We helpen je verder! Als het nodig is met opleiding, begeleiding of training-on-the-job. Kijk bij onze vacatures of neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt om de mogelijkheden te bespreken.

    Kan ik bij Luba een gratis cv maken?

    Ja, dat kan! Gebruik onze gratis cv generator om bij Luba of een andere organisatie te solliciteren.

    Hebben jullie sollicitatietips voor mij?

    We hebben de beste tips rondom solliciteren voor je verzameld. Bekijk ze meteen!

    Aan het werk

    Wat voor contract krijg ik?

    We werken met verschillende contracten in een aantal fasen. Welke fase op jou van toepassing is, vertelt de intercedent van de Luba vestiging bij jou in de buurt je graag. Je kan alle informatie over het fasensysteem ook vinden in de CAO voor uitzendkrachten.

    Heb ik recht op vakantiegeld?

    Jazeker! Elke uitzendkracht bouwt bij ons wekelijks 8,33% vakantiebijslag op, bovenop het salaris. Hoeveel vakantiegeld of vakantietoeslag je hebt opgebouwd, kun je nakijken op je loonstrook. Luba betaalt je opgebouwde vakantiebijslag elk jaar automatisch uit in de eerste week van juni. En als je bij ons uit dienst gaat, betalen wij de eventueel nog openstaande reservering voor vakantiebijslag automatisch uit. In de CAO voor uitzendkrachten vind je alle informatie over vakantiegeld.

    Hoe werkt het als ik met vakantie wil?

    Heerlijk vakantie! Natuurlijk heb je daar als uitzendkrachten ook recht op. Je bouwt per maand vakantiedagen op die je kan opnemen.

    In fase A

    24 vakantiedagen als je een jaar fulltime hebt gewerkt, ofwel twee dagen per volledig gewerkte maand. Werk je korter, dan is je opbouw in verhouding met de gewerkte periode. Het recht op doorbetaling tijdens vakanties wordt berekend in de vorm van een reservering die bovenop je salaris komt. De hoogte van je reservering kun je altijd nakijken op je loonstrook. Maar let op: als je nog niet voldoende tegoed hebt opgebouwd, kan het gebeuren dat je niet je hele vakantie doorbetaald krijgt.

    Als je bij Luba uit dienst gaat en er staat nog een reservering op jouw naam, dan betalen wij die reservering automatisch uit.

    In fase B en C

    24 vakantiedagen per fulltime gewerkt jaar, maar dan wordt er niet meer gewerkt met een reservering. Je kunt gewoon doorbetaald vakantie opnemen voor zover je genoeg vakantiedagen hebt opgebouwd.

    Krijg ik feestdagen doorbetaald?

    Als de feestdag in de uitzendovereenkomst op een dag valt waarop je normaal werkt, wordt je loon doorbetaald. Wanneer dit niet duidelijk in de uitzendovereenkomst staat, dan geldt doorbetaling als:

    • Je in een periode van 13 aaneengesloten weken direct voorafgaand aan de desbetreffende feestdag minimaal 7 keer op de betreffende dag in de week hebt gewerkt.
      Elkaar opvolgende overeenkomsten worden samengeteld wanneer zij elkaar binnen een periode van één maand opvolgen. Onderbrekingsperiodes worden niet meegeteld.

    of

    • Je nog geen 13 aaneengesloten weken hebt gewerkt maar in meer dan de helft van het aantal weken waarin is gewerkt op de betreffende dag in de week hebt gewerkt.

    Op welke feestdagen je recht hebt als uitzendkracht, lees je CAO voor uitzendkrachten.

    Bouw je pensioen op als uitzendkracht?

    Het is misschien nog ver weg dat pensioen, maar je bouwt het wel op! Hiervoor ben je verplicht om pensioenpremie te betalen als:

    • Je ouder bent dan 21 jaar en langer dan ‘in 8 weken’ voor ons werkt.
    • Je al langer dan ‘in 8 weken’ voor een ander uitzendbureau hebt gewerkt dat bij de Algemene Bond van Uitzendondernemingen (ABU) is aangesloten. Dan ga je vanaf de eerste week dat je voor ons werkt al pensioenpremie betalen.

    Zelf betaal je maar een klein gedeelte van de premie, Luba betaalt de rest. En je hoeft niets te regelen voor je pensioen, dat doen wij voor je. Eens per jaar krijg je een pensioenoverzicht waarin je opgebouwde rechten staan. Lees meer in de CAO voor uitzendkrachten.

    Hoe werkt het met de betaling van mijn salaris?

    Als je als uitzendkracht via Luba werkt, ontvang je wekelijks je salaris. Dan moet je natuurlijk wel je werkuren registreren! Je registreert jouw werkuren op Mijn Luba, jouw persoonlijke account op luba.nl. En je leidinggevende geeft deze akkoord na controle.

    Met je gebruikersnaam en wachtwoord heb je altijd en overal digitaal toegang tot jouw gegevens. Op die manier heb je altijd inzicht in je gewerkte uren en jouw contractgegevens. Voor jou belangrijk, voor ons vanzelfsprekend!

    Kan ik als uitzendkracht een hypotheek aanvragen?

    Jazeker! En wij helpen je op weg met de perspectiefverklaring. Deze verklaring laat een hypotheekverstrekker zien wat jouw kansen zijn op een inkomen in de toekomst (waarmee je jouw hypotheeklasten kan blijven betalen). Met de perspectiefverklaring kan je een hypotheekaanvraag doen bij alle hypotheekadviseurs in Nederland. Zo komt jouw droomhuis een stapje dichterbij! Bekijk snel alle voorwaarden voor het aanvragen van de perspectiefverklaring.

    Meer informatie

    Wat ga ik verdienen als uitzendkracht?

    Een logische vraag! Bij onze vacatures staat altijd een salarisindicatie. Hoeveel je exact gaat verdienen hangt af van onder andere de functie, je opleiding, werkervaring en de beloningsregeling die van toepassing is.

    Beloningsregeling, wat houdt dat in? De meeste uitzendkrachten vallen onder de inlenersbeloning (de arbeidsvoorwaarden van het bedrijf waarbij je gaat werken). Het salaris van uitzendkrachten is daardoor gelijk aan dat van andere medewerkers die bij de opdrachtgever dezelfde functie hebben. In dat geval gelden ook de salarisverhogingen, extra vrije dagen, toeslagen en vergoedingen van die opdrachtgever.

    Krijg ik doorbetaald als ik ziek ben?

    Het is belangrijk dat je je aan de volgende regels houdt als je ziek wordt terwijl je via Luba werkt:

    • Meld je op tijd ziek, zowel bij je leidinggevende als bij ons.
    • Houd je aan de voorschriften bij ziekte die in het verzuimprotocol staan. Deze heb je bij je arbeidsovereenkomst ontvangen. Je moet bijvoorbeeld (binnen redelijke grenzen) beschikbaar zijn voor controles.

    Doorbetaling loon

    Bij de volgende contracten betaalt Luba je salaris door als je ziek/arbeidsongeschikt bent tot de einddatum van je contract:

    • een fase A contract 
    • fase A bepaalde tijd
    • fase B of C contract

    Je krijgt een percentage van je loon gebaseerd op hoeveel je gemiddeld hebt gewerkt de laatste 26 weken. In plaats van twee heb je één wachtdag. Ook hier geldt dat als je beter bent, je altijd eerst contact met je vestiging moet opnemen voordat je weer aan de slag gaat. Lees de CAO voor Uitzendkrachten voor meer informatie.

    Wat is bijzonder verlof/kort verzuim en wanneer heb ik er recht op?

    Bij bijzonder verlof moet je denken aan bijvoorbeeld bruiloften en begrafenissen. Kort verzuim is als je bijvoorbeeld onverwacht onder werktijd naar de tandarts of huisarts moet. In de CAO voor uitzendkrachten lees je wanneer je recht hebt op bijzonder verlof en wat onder kort verzuim valt.

    Informatie voor werkgevers

    Dienstverlening

    Hoe helpen jullie mij snel aan medewerkers?

    Direct de beste kandidaat. Dat fixen we samen. En wel zo:

    • Binnen 1 werkdag bellen we je om de vacature door te spreken.
    • We gaan direct op zoek naar de beste kandidaten.
    • Binnen 2 werkdagen hebben we contact over de voortgang.
    • De beste kandidaten stellen we telefonisch aan je voor.
    • Als je niet bereikbaar bent, sturen we cv’s van kandidaten per mail.

    Wat hebben we van jou nodig?

    • Ruimte in je agenda voor sollicitatiegesprekken.
    • Een snelle terugkoppeling op de voorgestelde kandidaten.

    Alleen door snel te handelen, zorgen we samen dat de beste kandidaat bij jou aan het werk gaat!

    Hoe zet ik een vacature bij jullie uit?

    Dat kan online en door contact op te nemen met een vestiging bij jou in de buurt.

    Vast of tijdelijk personeel inzetten?

    Welke dienstverlening het beste bij je past zoeken we graag samen uit. Onze focus ligt op het uitzenden/detacheren en werven en selecteren van medewerkers tot en met mbo plus niveau. Dit doen we in de vakgebieden techniek, logistiek/magazijn, productie, administratie en zorg. Daarnaast ondersteunen we je graag bij andere HR-werkzaamheden.

    Welke certificeringen/keurmerken heeft Luba?

    We zijn door de Stichting VRO erkend als inleenbedrijf voor de Vleessector en we zijn erkend als een goedgekeurd HAL-bedrijf en daarmee gerechtigd tot het voeren van het RIA-keurmerk (Register Inleenarbeid Agrarisch). Daarnaast voldoen we aan de NEN 4400.

    Welke cao is van toepassing op uitzendkrachten?

    Uitzendkrachten vallen onder de cao voor Uitzendkrachten.

    Welke tarieven/marges hanteert Luba?

    Dat hangt af van de functie die je vervuld wilt hebben. Maak een afspraak met de Luba vestiging bij jou in de buurt om de omrekenfactor of het tarief te bespreken.

    Hoe werkt de verloning van uitzendkrachten?

    We bepalen het uurloon van de uitzendkracht aan de hand van de inlenersbeloning. Vervolgens werken we met een online systeem voor urenregistratie. Uitzendkrachten en opdrachtgevers ontvangen hiervoor een inlog. De uitzendkracht vult zijn gewerkte uren in, de opdrachtgever keurt ze goed en wij zorgen voor de correcte uitbetaling van het loon.

    Hoe begeleidt Luba haar uitzendkrachten als ze aan het werk zijn?

    De dagelijkse begeleiding op de werkvloer ligt bij jou als opdrachtgever. We spreken natuurlijk wel evaluatiemomenten af met zowel jou als de uitzendkracht om te kijken of alles goed gaat.
    Daarnaast besteden we via Luba Scholing aandacht aan het duurzaam inzetbaar maken en houden van onze uitzendkrachten door middel van opleidingen en cursussen.

    Ziekte en bijzondere omstandigheden

    Wie is er verantwoordelijk voor de uitzendkracht bij een bedrijfsongeval?

    Je bent volgens de Arbowet als opdrachtgever verantwoordelijk voor naleving van de regels uit deze wet. Dit geldt ook voor uitzendkrachten binnen je bedrijf.

    Je bent verplicht voor aanvang van uitzending een arbodocument aan Luba te verstrekken. Luba geeft dit document weer aan de uitzendkracht ter ondertekening. Als je geen arbodocument hebt, kan je samen met een Luba-medewerker een checklist invullen waarin alle risico’s worden besproken.

    Als een uitzendkracht schade heeft gemaakt als gevolg van een bedrijfsongeval, dan kan je hem/haar daar rechtstreeks op aanspreken. Dat is ook logisch; de uitzendkracht is werkzaam onder jouw leiding/toezicht.

    Tip: zorg ervoor dat je aansprakelijkheidsverzekering dekking biedt voor schade door bedrijfsongevallen.

    Wanneer er een bedrijfsongeval heeft plaatsgevonden dien je z.s.m. een bedrijfsongevallen formulier in te vullen en ondertekend te versturen naar Luba. 

    Wat gebeurt er als de uitzendkracht ziek is?

    De uitzendkracht meldt zich ‘s morgens voor aanvang van arbeidsongeschiktheid ziek bij jou en bij ons. Als de uitzendkracht ziek is, dan is artikel 25 van de ABU-CAO van toepassing. Het risico van ziekte is voor Luba, de uitbetaling van ziekte uren wordt dan ook nooit door belast naar de opdrachtgever waar de flexkracht via ons aan het werk is. Voor de uitzendkracht met een lopend contract geldt dat bij ziekte het loon voor de duur van de overeenkomst moet worden doorbetaald. Het 1e jaar 90%, het 2e jaar 80% van het naar tijdsruimte vastgestelde loon. Mocht het contract van de uitzendkracht aflopen, is Luba voor maximaal 2 jaar verantwoordelijk voor de ZW-uitkering.

    Wat gebeurt er met uitzendkrachten bij een faillissement van de opdrachtgever?

    Per situatie kijkt Luba welke wetgeving/voorwaarden van toepassing zijn op de ingezette uitzendkrachten. Als het werk voor de uitzendkrachten stopt, proberen we deze zo snel mogelijk te herplaatsen bij een andere opdrachtgever.

    Wetgeving

    Hoe gaat Luba om met gelijke behandeling van kandidaten?

    We focussen ons bij het matchen van een kandidaat op een vacature alleen op de gevraagde competenties en kwaliteiten. Discriminatie op grond van onder meer godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht en leeftijd staan wij niet toe. Ons motto: 'Behandel een ander zoals je zelf ook behandeld wilt worden'. Lees meer hierover in ons anti discriminatie beleid.

    Hoe beschermt Luba de privacy van haar opdrachtgevers en uitzendkrachten?

    Om onze diensten te verlenen verwerken wij jouw persoonsgegevens. Wij vinden jouw privacy belangrijk en we gaan dan ook vertrouwelijk en zorgvuldig met deze persoonsgegevens om. In ons privacystatement lees je welke persoonsgegevens we verwerken en hoe we ze beschermen.

    Wat zijn de regels rondom vakantiekrachten?

    Vakantiekrachten mogen alle schoolvakanties worden ingezet. Voor vakantiekrachten geldt de inlenersbeloning (net als voor reguliere uitzendkrachten). Onder strikte voorwaarden mag je vakantiekrachten onder de 16 jaar inzetten. Vraag ons naar de mogelijkheden.

    Algemene informatie

    Houdt Luba zich aan de ABU-gedragscode?

    Luba is lid van de Algemene Bond Uitzendondernemingen, de ABU. Lees hier meer over de ABU-gedragscode en wat dit voor jou als kandidaat of werkgever betekent.

    Onder welke uitzendbond valt Luba?

    Luba is lid van de Algemene Bond Uitzendondernemingen, de ABU. ABU-erkende bureaus worden scherp gecontroleerd op een correcte toepassing van de cao, de kwaliteit van de administratieve processen, de tijdige afdracht van belastingen en sociale premies en een degelijke bedrijfsvoering. Verder ziet de Stichting Normering Arbeid er op toe dat wij als organisatie onze afdrachten goed doen. Je kunt dus verzekerd zijn dat je geen kosten krijgt achteraf.

    Hoe kan ik een klacht indienen?

    Klachten voorkomen we het liefst. Door ons werk ongewoon goed te doen en jouw wensen als uitgangspunt te nemen bij het vinden van werk of personeel. We maken duidelijke afspraken, zodat jij weet wat je van ons kan verwachten. Ben je alsnog ontevreden over onze dienstverlening, dan kan je een klacht indienen. We nemen een klacht altijd in behandeling en gebruiken hem om onze dienstverlening te verbeteren.

    Waar vind ik jullie algemene voorwaarden?

    Onze algemene voorwaarden vind je hier.

    Staat je vraag er niet tussen?

    Stel je vraag aan een Luba vestiging bij jou in de buurt. Dan nemen we persoonlijk contact met je op.

    Stuur je vraag naar ons

    6.814

    Mensen aan het werk via Luba

    866 Functies in allerlei vakgebieden

    1.860

    Werkgevers aangesloten bij Luba

    50

    Luba vestigingen door heel Nederland

    Veelgestelde vragen
    Veelgestelde vragen
    Veelgestelde vragen