3 tips om ontspannen een sollicitatiegesprek aan te gaan

Solliciteren kan best spannend zijn. Hoe zie ik eruit? Voldoe ik wel aan de verwachtingen? Wat als ik me verspreek? Dit is maar een kleine greep uit alle gedachten die door je hoofd kunnen spoken voor, tijdens of na een sollicitatiegesprek voor jouw droombaan. Een beetje gezonde spanning is nooit verkeerd. Het houdt je scherp en alert. Maar wanneer je té gespannen bent, kan het gebeuren dat je niet zo goed uit de verf komt als dat je het liefst zou hebben. Daarom hebben wij 3 tips voor jou om ontspannen een sollicitatiegesprek in te gaan.

1. Bereid je goed voor

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je precies weet met wie jij in gesprek gaat en wat jij met deze baan wil bereiken. Check wat voor werk het bedrijf uitvoert, en wat jouw rol daarin zal zijn. Ook is het handig om jouw gesprekspartner even op te zoeken op LinkedIn. Op deze manier weet jij met wie je gaat spreken en jouw gesprekspartner ziet dat jij je goed voorbereidt op de sollicitatie. Wanneer jij je goed voorbereidt, hoef je niet bang te zijn dat je informatie vergeet. Zo kan jij je goed focussen op het gesprek.

2. Neem de tijd

Zorg ervoor dat de voorbereiding op tijd is afgerond. Zo kan jij de dag voor je sollicitatie zorgeloos ontspannen. Onderneem een activiteit waar jij blij of rustig van wordt. Ga s ’avonds op tijd naar bed zodat je niet als een zombie het gesprek in gaat.

3. Ontspan!

Je zou het misschien niet zo snel denken, maar jouw gesprekspartner is ook gewoon een mens! Met een glimlach en een luchtige opmerking breek je al snel het ijs. Mocht het uiteindelijk zo zijn dat jij niet de geschikte kandidaat bent, dan is dat niet het einde van de wereld. Life goes on, and so do you! Uiteraard zorgt jouw intercedent er voor dat jij uiteindelijk terechtkomt op een plek die perfect bij jou past.

Kortom, bereid je goed voor, en probeer een moment van rust te pakken voordat je het gesprek in gaat. Uiteindelijk gaat het erom dat je het gesprek zelf ook als prettig ervaart. Blijft dit allemaal lastig?, Geen zorgen! Onze intercedenten gaan ook graag met je mee op gesprek, en geven je handige tips ter voorbereiding. Pas alle bovenstaande tips toe, en jij bent helemaal klaar om op gesprek te gaan. Check bij welke vestiging in de buurt jij langs kan gaan, en ga aan de slag!

 

Bekijk ook de andere tips over solliciteren

We zijn sterk in
leuke banen in de regio

Ben jij op zoek naar een leuke baan in het MKB bij jou in de buurt? Bekijk dan snel onze vacatures en solliciteer!

Altijd op de hoogte
van de nieuwste vacatures

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Schrijf je in voor onze vacature alert. Je ontvangt dan regelmatig een overzicht van de nieuwste vacatures binnen Luba.

Wij zijn
dichtbij & benaderbaar

  • vestigingen bij jou in de buurt
  • ruimte om het verschil te maken
  • morgen al beginnen
  • duidelijke afspraken, zonder kleine lettertjes