Opleiden personeel antwoord op schaarste

Bedrijven in de industriële en technologische sector hebben één ding gemeen. Gekwalificeerd personeel is moeilijk en soms helemaal niet te vinden. Een snelle oplossing voor dit probleem bestaat niet. Tenminste, als je blijft focussen op het zoeken naar wat er niet is.

Consultant Andy Geel: “In plaats van kandidaten zoeken die voldoen aan het gewenste profiel, moet je zorgen dat kandidaten aan het profiel gaan voldoen.” Bedrijf begeleid leren (BBL) is daar een geschikt middel voor. Bij een BBL-traject werkt een nieuwe medewerker meteen mee, doet dus praktijkervaring op, en volgt daarnaast een opleiding om de gewenste kwalificaties te halen. Een andere optie is om zelf een opleidingstraject op te zetten.

Geel: “Er zijn bedrijven die gebruik maken van BBL of die een eigen opleidingstraject opzetten, maar een grote groep nog niet. De grootste bottleneck voor met name MKB’ers bij het opzetten van  een opleidingstraject is de groepsgrootte in combinatie met de kosten voor onder meer een opleidingsruimte en trainers. Toch zijn er mogelijkheden. Dan moet je als bedrijf alleen wel over je eigen muren heen durven kijken.”

“Want waarom zet je niet samen met andere bedrijven in dezelfde sector een opleidingstraject op? De schaarste die bij jou geldt, geldt immers ook voor andere bedrijven. En een groep van tien personen opleiden op één locatie, door één trainer, is kostenefficiënter dan wanneer een ieder het voor zichzelf regelt.”

Schakel daarnaast ook andere partijen in die baat hebben bij het opleiden van schaars personeel. Ga in gesprek met opleiders, overheidsinstanties, uitzenders en andere organisaties die opleidingen kunnen faciliteren. En vergeet de mogelijkheden omtrent subsidies niet. Gebruik maken van subsidies kan resulteren in een kostenneutraal opleidingstraject!

Geel: “Met klanten in de levensmiddelentechnologie en procesindustrie in Noord-Holland zetten we gesubsidieerde ‘klassen’ op voor bedrijven in dezelfde sector. Collega Joost Siebeling en ik gaan in gesprek over dit initiatief met bedrijven uit de regio. En koppelen vervolgens mensen aan elkaar. Met als doel om op 1 september 2017 de eerste volle ‘klas’ te hebben. Deze klas bevindt zich in een ruimte bij één van de deelnemende bedrijven. Daar komen vaste medewerkers of uitzendkrachten van de  deelnemende bedrijven samen en verzorgt Luba de opleiding.

Het einde van het schaarste-probleem in Noord-Holland is in zicht!”

Andy Geel en Joost Siebeling zijn adviseurs bij Luba Uitzendbureau in de regio’s Amsterdam en Noord-Holland. U kunt ze gerust bellen als u wilt praten over de mogelijkheden om personeelsschaarste tegen te gaan. Bekijk ook hun filmpje.

Meer nieuwsitems

1 4 150