Arbeidsmarkt update

In januari domineerden twee berichten het arbeidsmarktnieuws.

Eerst positief: in december 2014 wordt een record online vacaturevolume gemeten. En de economische groei in de eurozone is deze maand aangetrokken tot het hoogste niveau in bijna een half jaar. Even later kwamen de nieuwste werkloosheidscijfers van het CBS en haalde iedereen weer uit de droom:  In december nam de werkloosheid weer toe, nadat deze in de voorgaande drie maanden vrijwel niet was veranderd. Van mei tot en met augustus was er nog een sterke daling van de werkloosheid. De werkloosheid bedroeg in december 8,1 procent van de beroepsbevolking. Bij jongeren nam de werkloosheid niet toe. Onder 45-plussers is de werkloosheid vaak langdurig.

Tegenstrijdige berichten

Tegenstrijdige berichten die lastig te verklaren zijn. Het blijkt maar weer hoe wankel de groei nog is en dat de vertaling in banengroei uitblijft.  Uit een recent persbericht van de ABU (branchevereniging uitzendbureaus) blijkt dat de uitzendbranche, net als Luba, wel structureel groeit. 7% gemiddeld en deze trend zet zich in 2014 door zover we nu kunnen zien bij Luba. Dat betekent dus dat vooral flexbanen groeien. Geen verwonderlijke keuze van bedrijven bij kwakkelende groei. 

Iets anders wat we zien op de arbeidsmarkt is schaarste. Waar het eerst alleen nog IT en de techniek betrof, zien we nu ook steeds meer schaarste optreden in commerciële functies en hogere financiële functies. Werkzoekenden met deze profielen zitten goed, zij kunnen weer kiezen uit banen. 

Luba

Luba speelt uiteraard  in op deze marktontwikkelingen. We zien steeds meer -met name MKB- bedrijven die zich oriënteren op flexkrachten in de vorm van uitzendkrachten. Vandaar de uitgave van de whitepaper  ‘Uitzendkrachten: 10 dingen die u moet weten’.  

Bronnen: ABU, Jobfeed, UWV 

Meer nieuwsitems

1 4 150