Schaarste op de arbeidsmarkt: kans voor het MKB

Trendwatchers voorspelden het al aan het begin van de crisis in 2008: krapte op de arbeidsmarkt vanaf medio 2015. En is dit uitgekomen? 

Hoewel de werkloosheid nog tweemaal zo hoog is als voor de crisis, lijken de trendwatchers toch gelijk te krijgen. We gaan in vogelvlucht in op verschillende arbeidsmarktcijfers om die schaarste scherper te krijgen en bespreken hoe het MKB deze schaarste tot voordeel kan ombuigen.

De arbeidsmarkt becijferd

Ten opzichte van 2014 zien we de volgende trends:

  • De economie is gegroeid met 1,6%.
  • De lonen zijn gestegen met gemiddeld 1% (iets onder de inflatie).
  • De werkloosheid is met 3% afgenomen.
  • Het aantal vacatures is met 21% gestegen.

 

De klantenservicemedewerker, software engineer en de accountmanager worden het meest gezocht. Banen in de bouw, zorg, onroerend goed en financiële dienstverlening blijven nog ver achter het niveau van voor de crisis. Is er dan sprake van schaarste? Volgens de arbeidsmarkt-spanningsmeter van het CBS nog niet, al loopt deze meter sinds Q2 2014 op. Andere tekenen wijzen al wel op schaarste:

  • De verwachting van het CPB voor economische groei in 2016 (2,4%).
  • De verschuiving naar meer hoogopgeleide medewerkers (in Q2 al 40,3% HBO).
  • Het feit dat vacatures gemiddeld op 6,8 plaatsen worden getoond om maar genoeg kandidaten te bereiken.

Ook wij merken het in de markt. Uit klantonderzoek van Luba in 2014 kwam kwaliteit van toekomstig personeel als grootste zorg naar voren.

Welke functies zijn lastig in te vullen?

Voor functies die (nog) niet weg te automatiseren zijn of juist ontstaan door automatisering, ontstaat nu al schaarste aan goede kandidaten. Denk hierbij aan ICT, procestechniek (operators), commercie, leidinggevenden in bijvoorbeeld logistiek en natuurlijk de techniek (van werktuigbouw en metaal tot constructie en elektrotechniek).

Voor bepaalde functies moeten we alles uit de kast halen om de juiste kandidaten te vinden voor onze klanten. Het vak recruitment ontwikkelt zich razendsnel. Grootbedrijf en bureaus als Luba zetten ook  HR-data in om mensen te vinden. Intelligentie (o.b.v. algoritmen) wordt ingezet om vacatures alleen te tonen op plekken waar de doelgroep zich bevindt.

Het grote voordeel van het MKB

Belangrijk in de ‘war for talent’ is om uit te gaan van je eigen kracht. Bij het MKB is deze te vaak onderbelicht zien wij. Onterecht, want het MKB heeft, als het gaat om het aantrekken van talent, een grote kracht. En dat is de breedte van de functie. De functies zijn over het algemeen niet beperkt in kleine specialismes en hokjes, maar zijn juist zonder (strakke) kaders en bieden ruimte voor eigen inbreng. Met in de praktijk volop groeimogelijkheden en kansen. Vergroot deze aspecten uit!
 
En nog een advies om u te onderscheiden van het grootbedrijf: richt u zich -waar mogelijk- juist op die kandidaat die voor 80% past en groeipotentieel heeft. Zo’n kandidaat is nog betaalbaar, kan groeien en is ontzettend productief voor uw organisatie. Leren binnen het MKB gaat bijna vanzelf: door het gewoon te doen. En natuurlijk met wat begeleiding van u, van ons of een opleiding.
 
Merkt u al dat nieuwe medewerkers lastiger te vinden zijn? Lees dan zeker ook de tips van recruiters die in tijden van schaarste een hele belangrijke rol spelen. En download onze handige checklist om uw vacature optimaal wervend in de mark te zetten. 
 
Bronnen:
Jobfeed van Textkernel (www.jobfeed.nl
UWV rapport ‘duiding arbeidsmarktontwikkelingen’ van augustus 2015
Website CBS (www.cbs.nl)
ABU, overzicht maatregelen Prinsjesdag
Marktonderzoek Luba Uitzendbureau

Meer nieuwsitems

1 4 150