Interimmer niet schaars en zorgt voor vernieuwing

Uit een recent verschenen onderzoek van het UWV blijkt dat de vraag naar hogeropgeleide ICT’ers steeds verder toeneemt, terwijl er op de arbeidsmarkt een krapte is in deze beroepsgroep. 

Wanneer de organisatie groeit of wanneer er behoefte is aan specialistische kennis en vaardigheden kan het daarom lastig zijn om een nieuwe medewerker aan te nemen. Als gevolg hiervan schakelen steeds meer organisaties zzp’ers in. Hansel Salades in Zaandam maakt een sterke groei door en heeft om deze redenen een interim-automatiseerder in huis gehaald.
 
Ondanks de groei bij Hansel Salades blijft het extra belangrijk dat de bedrijfsprocessen goed op elkaar aansluiten. Om de bedrijfsautomatisering te stroomlijnen, heeft het bedrijf via Wijsman & Somers een interimmer in huis gehaald. Dat bevalt van beide kanten uitstekend. “Een interimmer is productiever en brengt bovendien een frisse kijk”, zegt office manager Eveline van Ewijk.
 
Hansel Salades maakt salades voor horeca en groothandel. Zusterbedrijf Maza is gespecialiseerd in mediterrane delicatessen. Vooral Maza ontwikkelt zich voorspoedig. De producten liggen onder meer in vrijwel alle grote supermarkten. Mede door deze groei stuit het bedrijf op de beperkingen van de bedrijfssystemen.
 
“In 2009 hebben we SAP Business One ingevoerd voor de financiële administratie”, vertelt Van Ewijk. “Maar deze software kan veel meer. De bedoeling was dat we het zouden doortrekken naar de productie, de ontvangst goederen en andere processen. Dit bleef echter liggen omdat we intern geen knowhow en capaciteit beschikbaar hadden. De leverancier kon ons niet de ondersteuning leveren die we nodig hadden.”
 

Goed advies

Tijdens een netwerkbijeenkomst besprak Van Ewijk de situatie met consultant Andy Geel, van Luba. Die vroeg haar of ze het goed vond dat Wijsman & Somers contact met haar zou zoeken. Wijsman & Somers is onderdeel van  Luba Groep en gespecialiseerd in de werving en selectie van hoogopgeleide professionals, zowel voor vaste als voor interim-functies. 
Dit resulteerde in een afspraak en een zoekopdracht. “Bas Stel van Wijsman & Somers droeg twee kandidaten voor”, kijkt Van Ewijk terug. “Ron van der Linden paste het beste bij ons bedrijf. Zowel technisch als communicatief. Hij is een expert op het gebied van SAP. Daarnaast praat hij gemakkelijk op beleidsniveau, en kan hij mensen op de werkvloer ook uitleggen hoe het werkt.”
 

Frisse blik in bedrijf

Van Ewijk ziet veel voordelen aan de inzet van de interimmer. “Heel belangrijk is dat hij een frisse blik brengt. Ik werk hier zelf al 22 jaar, en dan raak je toch wat bedrijfsblind. Iemand van buiten kan er anders tegenaan kijken. Vragen stellen over wat voor ons vanzelf spreekt. Dat levert soms interessante eyeopeners op.”
 
“Wij denken nog veel vanuit hoe we het gewend zijn te doen”, geeft ze als voorbeeld. “Ron stimuleert ons om meer te denken vanuit de mogelijkheden van het systeem. Daardoor doen we sommige dingen nu anders. Daarmee stijgt onze efficiency en productiviteit.”
 
Een ander voordeel vindt ze de uitgebreide specialistische kennis die een interimmer inbrengt. “Dat kunnen we ons niet zelf eigen maken. Ron werkt hier twee dagen per week. Op die dagen is hij heel gericht bezig. Zijn productiviteit is daardoor hoger dan wanneer we iemand in vaste dienst zouden nemen. Hij maakt zijn tarief waar.”
 
Dat laatste bevestigt Ron van der Linden graag. “Ik krijg een mooi uurtarief. Dan mag de opdrachtgever ook verwachten dat ik gas geef en productief ben. En als ik dan toch een keer achterover leun, is het omdat ik heel hard aan het denken ben.”
 

Mooie uitdaging

Van der Linden is sinds 8 jaar zzp’er. In november werd hij benaderd door Wijsman & Somers met de vraag of hij bij Hansel Salades en Maza het automatiseringssysteem breed wilde implementeren. `Toen ik de taakomschrijving zag, dacht ik: daar staat mijn naam onder. Ik voelde direct een klik met het bedrijf. Ze staan open voor verandering en ik krijg het vertrouwen. Het is een mooie uitdaging om  te helpen dit bedrijf klaar te maken voor verdere groei.”
 
De interimmer vindt het plezierig om tijdelijk bij een opdrachtgever te werken. “Ik ben niet belast met de geschiedenis van de onderneming. Ik zie het als mijn taak om de boel op te schudden. Vragen te stellen en denkradertjes in beweging te zetten. Ik kom bij veel bedrijven over de vloer. Die ervaringen neem ik mee en deel ik. Ik merk dat mensen in het bedrijf dat ook prettig en stimulerend vinden.”
 

Klaar om ‘live’ te gaan

Hansel Salades en Ron van der Linden zijn inmiddels ruim een halfjaar samen op weg. Op het moment van het interview zijn de laatste voorbereidingen gaande om ‘live’ te gaan en verdere bedrijfsprocessen aan te sluiten op SAP. Oorspronkelijk gingen beide partijen uit van een overeenkomst van één jaar. Van Ewijk verwacht dat het iets langer zal worden.
Wat er daarna gebeurt, is nog niet duidelijk. “Wellicht nemen we het systeembeheer daarna in eigen hand”, blikt Van Ewijk vooruit. “Het kan ook zijn dat we met Ron als consultant contact blijven houden. Daar moeten we nog over nadenken.
Eerst maar eens zorgen dat alles op de rit staat.”

Meer nieuws

1 4 110