Leegloop van talent na de vakantie?

De vakantie is bij uitstek dé periode om na te denken over een andere baan. Volgens een recente poll van RTL nieuws doet zo’n 50% van de werknemers dit tijdens de vakantie. 

Volgens de Global Workforce Study 2014 zoekt zo'n 26% de komende tijd ook werkelijk een andere baan. In de studie kwam ook naar voren dat werkgevers een toename in het aantal vacatures zien, maar dat zij -in de ogen van werknemers- weinig doen om gekwalificeerde werknemers te vinden of te behouden.
 
Is deze informatie reden tot paniek? Nee, maar iedere organisatie doet er goed aan om het
aantrekken en behouden van talent vanaf nu hoog op de agenda te zetten. In sommige branches is tenslotte al een krapte op de arbeidsmarkt te merken. Functies in de informatietechnologie of procesindustrie zijn lastiger in te vullen. Maar ook in andere branches zal een tekort ontstaan aan gekwalificeerde werknemers door onder meer ontgroening en vergrijzing. De vijver om in te vissen wordt steeds kleiner. 
 

Hoe voorkomt u een leegloop van talent na de zomer?

Grijp allereerst de functioneringsgesprekken aan. Een mooi moment om uw werknemers te vragen of de gedachte aan een andere baan tijdens de vakantie omhoog is gekomen. Vervolgens kijkt u wat er nodig is binnen de organisatie om talent te behouden en aan te trekken. Waarbij u rekening houdt met de volgende zaken: 
 

Aantrekken talent

Van de 10 zaken die werknemers het aantrekkelijkst vinden in een nieuwe baan staan in de top 3:
  • een goed basissalaris;
  • baanzekerheid;
  • doorgroeimogelijkheden. 
Ook hecht men veel waarde aan vakantiedagen (werk-/privébalans). Werkgevers staken echter in op andere attractoren zoals normen en waarden en de reputatie van de organisatie. Vakantiedagen misten zelfs helemaal in het rijtje. Er is dus een kloof tussen wat werknemers willen en wat werkgevers (denken te moeten) bieden. 
 

Behouden talent

Bij het behouden van talent spelen (ook) de volgende zaken mee: 
  • Leiderschap: met name het vertrouwen dat die leider de werknemers kan motiveren en begeleiden in de dagelijkse dynamiek. Organisaties onderschatten de rol van leiders bij het behouden van werknemers. Ze zien de relatie met de direct leidinggevende als belangrijkere factor.
  • Baanzekerheid: werknemers hechten veel waarde aan vastigheid en blijven daarvoor bij een werkgever, zeker als men een vast contract heeft.
  • Reistijd: Aangezien werknemers ernaar streven een goede balans te hebben in hun werk-/privéleven, speelt reistijd een belangrijke rol bij het blijven of vertrekken bij de huidige werkgever.   
Veel werkgevers onderschatten deze zaken waardoor ze het risico lopen om talent te verliezen.
 

Eén en één is twee?

Soms wel. Dan is het een kwestie van er achter komen welke harde en zachte eisen/wensen uw ideale (toekomstige) werknemer heeft. Om daar vervolgens beter op aan te sluiten met uw arbeidsvoorwaarden. Bekijk daarnaast of uw organisatie een duidelijke visie en doel heeft. Is er een leider binnen uw organisatie die inspireert? Krijgen medewerkers de kans om ideeën aan te dragen? Allemaal zaken die de doorslag kunnen geven om voor u te kiezen of bij u te blijven.
En als laatste tip: recruitment is een vak apart. Lukt het u zelf niet om de juiste werknemers te vinden, schakel dan een recruitmentspecialist in. Deze weet hoe en waar schaars talent te vinden is. Zeker na de vakantieperiode ;)

Meer nieuwsitems

1 4 147