Van vakantie-energie naar werk-energie!

Het merendeel van uw medewerkers hebben in de zomermaanden vakantie opgenomen. Opgeladen komt men terug op kantoor, met enthousiaste verhalen over hun vakantie. U voelt de energie! Men heeft er weer zin in.

Dan gaan deze medewerkers hun mailbox doornemen, 500 ongelezen mailtjes worden doorgeploegd plus alle berichten op intranet en de ochtend is voorbij. Tijdens een werkoverleg na de lunch brengt u uw medewerkers verder op de hoogte van de omzetcijfers, organisatorische veranderingen, geplande activiteiten, deadlines en... BOEM. Weg is de energie.
 
Doodzonde. 
 

Kan dit niet anders?

 
Ja, natuurlijk kan dit anders. Daar bent u als manager zelf bij. Uiteraard wilt u dat medewerkers weer zo snel mogelijk hun werk oppakken en productief zijn. Maar dan mist u wellicht nieuwe inzichten en innovatieve ideeën die uit de vakantie-energie voortvloeien. 
 

Hoe benut je de energie die medewerkers na hun vakantie hebben optimaal?

 
1. Plan ’s ochtends een half uur met de medewerkers die net terug zijn van vakantie. Luister naar de vakantieverhalen. Voel waar men energie van heeft gekregen.
2. Vraag vervolgens of men vanuit die energie wil meedenken over een vraagstuk/activiteit/beleid etc. Laat ze een uur samen brainstormen en alle ideeën die in hen  opkomen op papier zetten. 
3. Bespreek de ideeën voor de lunchpauze en zet eventueel actiepunten uit. Plan een vervolg.
 
Loop pas na de lunchpauze met de medewerkers door de reeds geplande projecten en laat ze daarna pas hun mailbox openen en het intranet doorlezen. 
 
Het lijkt een heel arbeidsintensief traject, zeker als u het met meerdere medewerkers verspreid doet gedurende de zomerperiode, maar zo zorgt u er wel voor dat u de beste ideeën haalt uit uw frisse, geïnspireerde medewerkers. Ook kunt u zien of de neuzen binnen het team dezelfde kant op staan, of de energie tussen de collega’s goed is.
 
En de medewerkers: die ervaren de eerste werkdag na hun vakantie als positief en productief, wat hun energieniveau hoog houdt. Iets waarvan zowel u als zij nog langer kunnen profiteren! 

Meer nieuwsitems

1 4 148