Tekort aan procesoperators gevaar voor Noord-Hollandse industrie

"Voedingsmiddelen-, Verpakkings- en Olie- en Gasindustrie dreigen met vertrek naar buitenland"

Foto: Jos Bongers

Een chronisch tekort aan procesoperators bedreigt de Voedingsmiddelen-, Verpakkings- en Olie- en Gasindustrie van Noord-Holland. Het tekort is zo groot dat bedrijven de productie niet kunnen vergroten en overwegen de productie over te hevelen naar het buitenland of overwegen de productie definitief te stoppen. Dit blijkt uit een rondgang van uitzendorganisatie Luba bij Noord-Hollandse bedrijven.

Jos Bongers, regiodirecteur Noord-Holland van Luba: "Bij ons rinkelen de alarmbellen. Steeds vaker zien wij dat organisaties tegen hun grenzen aanlopen. Niet omdat ze de productie niet kunnen opvoeren door een gebrek aan machines, maar door een gebrek aan procesoperators. Hierdoor loopt het spaak met alle frustraties van dien. Ik zou mijn collega's graag zo spoedig mogelijk willen helpen aan honderd procesoperators. Ik garandeer ze dat we ze meteen aan een baan kunnen helpen."

JosBongers290x176

Foto: Jos Bongers

Hij vervolgt: "De verschillende partijen moeten de koppen bij elkaar steken. Zoek liever het schaap met de vier poten en zorg dat hij zich uitstekend ontwikkelt in plaats van naar het schaap met vijf poten te zoeken. Die ga je namelijk niet vinden. Er zijn een aantal problemen op de arbeidsmarkt in Noord-Holland. De industrieën kampen met vergrijzend personeel. Het vak van procesoperator wordt als zwaar en vies werk gezien. Maar daarnaast is het zo dat procesoperators die net van de opleiding afkomen onvoldoende voorbereid zijn op de arbeidsmarkt. De opleiding sluit onvoldoende aan op de praktijk. En als ze dan werkzaam zijn dan worden de operators soms zelfs ronduit slecht begeleid. Hierdoor haken ze vroegtijdig af. Mijn oproep is dat de oudere werknemers hun verantwoordelijkheid nemen en zijn of haar kennis overdraagt zodat de jonge procesoperators gemotiveerd en behouden blijven. Dat gebeurt nu onvoldoende."

Meer nieuwsitems

1 4 147