Druk, druk, druk!

Iedereen heeft weleens stress. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet, net als tienduizenden jongeren, arbeidsongeschikt raakt door stress? Een blog door intercedent Stephanie van Haren.

'Druk, druk, druk', een uitspraak die velen zullen herkennen. Als ik in mijn privé agenda kijk, kom ik tot de conclusie dat deze uitspraak ook uit mijn mond zou kunnen komen. Op het werk past de uitspraak misschien nog wel beter. 
Zo maken we op kantoor aan het begin van de dag een lijst met dingen die gedaan moet worden en met afspraken. Deze taken verdelen we evenredig en zo zou het een dag moeten worden van rust en evenwicht. 

Niets is minder waar...
Na het maken van twee contracten om 10.00 uur, stap ik de auto in voor een gesprek met een potentiële klant. Terug op de vestiging overleg ik met collega’s over wat ik net hebt gehoord en hoe het aanvalsplan er uit komt te zien. Dan een bezoekverslag maken en voor je het weet heb je alweer tien telefoontjes tussendoor gehad en ben je ook aan het meezoeken met een spoedvacature van een omliggende vestiging. Oké focus. Terug naar mijn bezoekverslag. 
 
Twee telefoontjes en een inschrijving later is het 13.30 uur en dus de hoogste tijd om te lunchen! Snel even een boterham eten en dan toch maar weer achter de computer kruipen om snel dat verslag af te maken. Want om 14.30 uur staat de volgende inschrijving alweer gepland. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Herkenbaar? 

Thuis uitrusten?
Als we thuis komen zijn we vaak net zo druk: nog even snel een was draaien, naar de sportschool en oh ja koken! We hebben het allemaal druk. Maar wat is nou druk? Leggen we onze prioriteiten verkeerd? Of leggen we onszelf gewoon te veel druk op? Want is het werk ooit af? Om over het huishouden maar te zwijgen? 

Altijd online
Tegenwoordig is de trend flexwerken meer een regel dan een uitzondering. Overal waar je bent en op elk tijdstip kun je je smartphone pakken om nog even je werkmail te checken, Linkedin te bekijken of nog even een zakelijk telefoontje te plegen. En daarna ‘moet’ het laatste nieuws op Twitter gescand worden en bekijk je de activiteiten van je vrienden en vage kennissen op Facebook.

Psychische klachten
Het verschil tussen druk zijn en ons druk maken lijkt steeds verder te vervagen. Dit is niet alleen lastig voor jezelf en je omgeving maar ook een groeiend probleem in de maatschappij. Het CBS heeft de volgende cijfers bekend gemaakt:

In 2000 had nog 30 procent van de arbeidsongeschikten een psychisch probleem. Nu is dat meer dan de helft van de in totaal 818.000 arbeidsongeschikten. Deze trend lijkt zich volgens de arbeidsinspectie niet te keren. Integendeel, er zijn signalen dat het verder toeneemt.

Vooral de cijfers onder de groep tieners en twintigers is zorgwekkend: 85 procent van de ruim 72.000 arbeidsongeschikte jongeren onder de 25 jaar zit thuis vanwege stress, depressiviteit of een ontwikkelingsstoornis.

In de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar zijn er de afgelopen vijf jaar bijna 30.000 arbeidsongeschikten met een psychische stoornis bijgekomen.

Alarmerende cijfers. Maar kunnen we niet zelf een beetje stress wegnemen? Want leggen we de druk van het flexwerken en alle sociale media niet vooral aan onszelf op? Moeten die paar, niet spoedeisende, mails echt vandaag worden weggewerkt en moet je perse vandaag nog je Facebook en Twitter berichten bekijken en beantwoorden voordat je gaat slapen?

Als ik er zo over nadenk...

NEE. Ik ga vanavond zónder telefoon sporten en zónder telefoon die film kijken die ik al heel lang wil zien. Zal ik me vanavond saai en eenzaam voelen? Ik denk het niet. En mijn leven is veel te leuk om arbeidsongeschikt thuis te komen zitten!
 
Stephanie van Haren
Intercedent Luba Gouda
1 september 2015

Meer nieuwsitems

1 4 147