2015: het jaar van de wetswijzigingen

Consulent Diana 'bedankt' Den Haag voor het bedenken van de Wet Werk en Zekerheid. Want deze wet houdt haar lekker bezig het komende jaar. Net als het u gaat bezighouden... 

Toen ik afstudeerde wilde ik graag een veelzijdige baan. Een hele dag hetzelfde doen is simpelweg niks voor mij. Uiteindelijk kwam ik uit bij de functie van intercedent, of zoals we het bij Luba noemen ‘uitzendconsulent’. Een baan waarbij je in feite vier petten op hebt: die van personeelsadviseur, relatiemanager, sales medewerker en administratief medewerker. Veelzijdigheid ten top dus!

Ik heb het geweten..

Het wisselen van petten gaat in praktijk de hele dag door. Als ik daadwerkelijk petten zou dragen met daarop de verschillende functies, zouden de petten bij ons op de vestiging heel de dag in de rondte vliegen. Afwisselend is het dus zeker, en alhoewel uitzenden mijn core business is zijn er zeker ook een hoop randzaken die daarbij komen kijken. Zo staat in 2015 de pet van administratief medewerker centraal.

Den Haag bedankt!

Voor het bedenken van de Wet Werk en Zekerheid. Want dat is in 2015 voor mij als uitzendconsulent dus een Randzaak met een hoofdletter. Arbeidsrecht vind ik zeer interessant, maar de diverse whitepapers die over dit onderwerp door ons hoofdkantoor zijn geschreven heb ik toch echt wel een paar keer door moeten lezen voordat het allemaal enigszins bleef hangen. En dan zijn die whitepapers nog geschreven in heldere en duidelijke taal. Ik moet er niet aan denken dat ik in de wetten zelf had moeten duiken...

Maar in welke zin merken wij dan veel veranderingen met betrekking tot deze wet?

Ten eerste krijg je te maken met heel veel verschillende CAO’s. En dan bedoel ik echt veel. Waar we er bij nieuwe klanten vaak nog voor kozen om de CAO voor Uitzendkrachten qua salariëring toe te passen in plaats van de inlenerbeloning, mag dat nu alleen nog maar in bepaalde uitzonderingsgevallen. Wanneer de nieuwe klant bijvoorbeeld zelf niet is aangesloten bij een CAO omdat ze geen eigen mensen in dienst hebben. Op deze uitzonderingen na geldt nu 9 van de 10 keer de inlenerbeloning, en elke CAO is anders. De één nog wolliger omschreven dan de ander..

En ten tweede is er bijvoorbeeld de transitievergoeding. Terwijl een tijdelijk contract voorheen van rechtswege afliep, ben je nu verplicht tijdelijke contracten van minimaal een half jaar op te zeggen. Doe je dat niet dan ben je verplicht een transitievergoeding te betalen aan de werknemer. Dit geldt dus ook voor ons als uitzendbureau. 

Je nieuwe BFF

Ook voor bedrijven lijken mij al deze veranderingen best heftig. Want voordat je het weet is je medewerker met een tijdelijk contract van de een op de andere dag je ‘BFF’ geworden (leuk gevonden, rode con collega’s) en heeft diezelfde medewerker ineens een contract voor onbepaalde tijd. Zeker kleine bedrijven hebben vaak niemand in dienst die je hiervoor waarschuwt en dan moet je er dus zelf achter komen dat de 3x3 regel (maximaal 3 contracten in maximaal 3 jaar) is aangepast naar de 3x2 regel.

Of al deze nieuwe wetten er inderdaad voor gaan zorgen dat medewerkers een betere positie krijgen moet nog maar blijken. Nu al verschijnen er steeds meer berichten in het nieuws dat bedrijven wachten met ontslaan tot na 1 juli, omdat dan het ontslagrecht versoepeld wordt. Voor uitzendbureaus heeft de Wet Werk en Zekerheid (behalve de gigantische hoeveelheid werkverschaffing) echter ook veel pluspunten. Zo mogen uitzendbureaus medewerkers 5,5 jaar in dienst houden, terwijl dit voor bedrijven dus 2 jaar wordt. Voor ons dus weer mooie nieuwe verkoopargumenten. Ik hoop dan ook dat ik mijn pet met ‘administratief medewerker’ binnenkort weer een tijdje in de kast mag leggen en de pet voor ‘sales medewerker’ er weer uit mag halen!

Diana Tanis
Senior intercedent Luba Haaglanden
1 juni 2015

Meer nieuwsitems

1 4 148