Fucking Perfect leiding geven. Hoe doe je dat?

Afgelopen week heb ik hem gezien. Fucking Perfect. De documentaire over de 3-sterren-Michelin kok Sergio Herman, die op het hoogtepunt van zijn carrière heeft besloten om zijn restaurant Oud Sluis te sluiten. En weer een restaurant opent. Een indrukwekkend portret van een control freak, een perfectionist en workaholic. Ook zie je hem als vader, partner en leidinggevende.

En met name dat laatste intrigeerde mij. In het Zeeuws-Vlaams koeterwaals of Engels schreeuwt hij zijn medewerkers toe. Hij maakt geen enkel onderscheid. De jongste bediende krijgt er net zo van langs als zijn broer, die ook in Oud Sluis werkt. Geen zin verlaat zijn mond zonder minstens één scheldwoord. Complimenten worden nauwelijks gegeven. En het eindresultaat mag er zijn. Helemaal niets verlaat de keuken wat niet 100% perfect is. Sergio: “als chef moet je een motherfucker durven zijn.”

Ook bij mij staat leiderschap hoog op de agenda. Hoe geef ik leiding? Hoe ervaart mijn team mij als leidinggevende? Ervaring en training hebben mij geleerd altijd respectvol met medewerkers om te gaan. Medewerkers ruimte geven waar het kan en bijsturen waar nodig. Zacht op de relatie, hard op het resultaat. En feedback is altijd opbouwend.

Lukt mij dit altijd? Nee. Zeker niet. Ondanks goede voornemens het nooit meer te doen gaf ik onlangs nog veel te veel aandacht aan een zogenaamd “dood paard”. En natuurlijk weet ik dat je deze energie beter kunt besteden aan talent. Ook ik flap er wel eens wat uit waarvan ik al heel snel denk: was dat nou nodig? Ik leer daarvan. En doe mijn best iedere dag een beetje beter te worden.

Een heel andere stijl van leiding geven dus dan Sergio Herman. Eén ding hebben we overigens gemeen: focus. Focus op dat waar de klant voor betaalt. Fantastisch eten of een uitstekende dienstverlening. Wat heeft het mij, Luba, gebracht: we zijn een Great Place To Work. En Sergio: hij kookt weer de sterren van de hemel. Nu bij The Jane in Antwerpen. Waar hij binnen 1 jaar al een Michelinster veroverde.

Ook nieuwsgierig? Bekijk de trailer: https://vimeo.com/117378646

Nicole Barten
Rayonmanager Luba Uitzendbureau
16 maart 2015

 

Meer nieuwsitems

1 4 148