Van VAR naar DBA: dit moet u weten

Het is rond: de huidige VAR-regeling (verklaring arbeidsrelatie) gaat vervangen worden door overeenkomsten volgens de nieuwe wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Dinsdag 2 februari 2016 is de Eerste Kamer akkoord gegaan met het voorstel van Staatssecretaris Wiebes, eerder stemde de Tweede Kamer al in. De nieuwe wet voor het werken met zzp’ers gaat op 1 mei 2016 in, maar zal pas effectief worden gehandhaafd vanaf 1 mei 2017.

Waarom vervanging VAR?

Zelfstandig ondernemers moeten jaarlijks een VAR-WUO verklaring aanvragen om aan opdrachtgevers te kunnen laten zien dat de Belastingdienst hen als zzp’er beschouwt. De opdrachtgever hoeft dan geen loonheffing te betalen over de inkomsten van de zzp’er. Het probleem met de huidige regeling is echter dat het - in de ogen van het kabinet - zorgt voor schijnzekerheid. Zzp’ers moeten namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen om een VAR te krijgen, maar deze voorwaarden zijn voor de Belastingdienst moeilijk te controleren

U wordt straks verantwoordelijk!

Ondanks dat de wet pas officieel gehandhaafd gaat worden per mei 2017, adviseren we u om tijdig volgens de nieuwe wet (DBA) te gaan handelen zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Met de invoering van de nieuwe wet wordt namelijk de verantwoordelijkheid voor u als opdrachtgever groter, aangezien u een grotere rol gaat spelen bij de invulling van de overeenkomst. Nu liggen de verantwoordelijkheid en de financiële gevolgen nog vooral bij de zzp'er.

Werken met modelovereenkomsten

In de nieuwe situatie sluiten de opdrachtgever en zzp’er samen een overeenkomst. Indien gebruik wordt gemaakt van de modelovereenkomsten die de Belastingdienst beschikbaar stelt op haar website, en partijen die overeenkomst naleven, dan hoeft de opdrachtgever geen loonheffing in te houden en te betalen. Daarnaast kunnen opdrachtgevers en zzp’ers ook zelf een overeenkomst opstellen en deze ter beoordeling aan de Belastingdienst voorleggen.
Als blijkt dat de manier van werken niet volgens de overeenkomst gaat en dat er toch sprake is van een dienstbetrekking, moet de opdrachtgever alsnog loonheffingen inhouden en betalen. De beoordeling van de overeenkomsten zegt echter niets over hoe de Belastingdienst de inkomsten van de zzp’er ziet. Pas bij het beoordelen van zijn aangifte inkomstenbelasting bepaalt de Belastingdienst of sprake is van winst uit onderneming of van resultaat uit overige werkzaamheden.

Werkt u met zzp’ers?

Als u nu al werkt met zzp’ers dan raden wij u aan om na te gaan welke contracten u heeft lopen en hoe die er over een jaar uit moeten zien. Door een goede voorbereiding op de nieuwe zzp-wet, is er geen onzekerheid omtrent de VAR-verklaringen van uw zelfstandigen, verkleint u de risico’s bij fiscale controles en voorkomt u de risico’s op vermeend vast dienstverband.

Toezicht en controle

Tot 1 mei 2017 houdt de Belastingdienst wel toezicht, maar worden er geen handhavingsmaatregelen toegepast. Maar let op: heeft u uw zaakjes niet op orde, dan loopt u een grotere kans op strengere controle door de Belastingdienst vanaf mei 2017.

Extra zekerheid

Wilt u er 100% zeker van zijn dat u geen risico loopt bij aangaan van contracten met zzp’ers? Dan kunt u er voor kiezen om de inzet van zelfstandige professionals via uw HR-partner te laten verlopen. Wij vertellen u hier graag meer over tijdens een persoonlijk gesprek. Neem hiervoor contact op met de Luba-vestiging bij u in de buurt of vul ons contactformulier in.

Meer nieuwsitems

1 4 150