Geluk en werk of werkgeluk?

Dit thema is de laatste tijd sterk aan populariteit aan het winnen. Heeft ook hier de zweverigheid toegeslagen? Of is dit een modegril die we een tiental jaar geleden ook al eens langs hebben zien komen? Ik herinner mij ( ja toegegeven, ik ben van net na het midden van de vorige eeuw) het Oibibio center, ergens op een hele dure gracht in Amsterdam. Daar werden allerlei op exotische en buitenaardse theorieën gebaseerde cursussen en therapieën aangeboden. De idee ervan was dat je na de nodige introspectie, beter in je vel zou zitten waardoor de netto hoeveelheid geluk zou toenemen. Of het werkte laat ik graag aan je eigen beleving dan wel ervaring over, maar een gelukkig businessmodel bleek het niet te zijn. De oprichter, telg uit het geslacht van de grootgrutter die op de kleintjes let, zegt nog steeds gelukkig te zijn geworden van het geheel. Gelukkig heeft hij iets diepere zakken dan de gewone mens!

Werkgeluk kl 

Nationaal geluk

In Bhutan, wordt het nationale geluk gemeten als maatstaf voor het economisch floreren van het land. Nu ken ik een paar mensen die er zijn geweest, je komt er tenslotte niet dagelijks, die aangeven dat het er best prettig vertoeven is. Vergeleken met de gemiddelde oliestaat of Singapore is de klassieke en zuivere economische benadering van een geheel andere orde en uitkomst. Maar wellicht werkt het als verbindend element in Bhutan perfect.

Blij met een baan of blij dat je een baan hebt

Aan de relatie werk en geluk valt veel te bespiegelen. In de dagelijkse praktijk van Ascento hebben we veel te maken met mensen die al dan niet gedwongen, een andere baan zoeken. Vaak waren ze niet zo gelukkig met het werk wat ze deden of het bedrijf en/of de collega’s waar ze mee samen werkten. Wie kent niet die notoire mopperaar, met het excellente vermogen overal wat negatiefs in te zien en dat dan ook nog breed te delen. Tot het moment waarop het bedrijf ze aanbiedt, liefst met onze ondersteuning, om eens om zich heen te gaan kijken. Om een andere baan te zoeken en de ketenen te verbreken. Dan is men over het algemeen weer niet gelukkig! En bij terugkijken op de oude situatie waren ze vooral gelukkig dat ze een baan hadden. Heeft het iets met onzekerheid en onvoorspelbaarheid te maken?

Neem het voorbeeld V&D. Als je daar als klant kwam, kreeg je -in ieder geval ik- niet de indruk dat de medewerkers daar nou zo gelukkig waren. De houding naar klanten toe en het enthousiasme waarmee men het tevredenstellen van de klant tot kunst en levensdoel verheven had, kwam je lang niet overal op de trap al tegemoet. Van daar werken werd je dus niet per definitie gelukkig. Van daar niet meer werken worden mensen nu ook niet onverdeeld gelukkig. Het blijft dus een interessant dilemma.

Is geluk maakbaar

Dat geluk en werk een bedrijfsmatig interessant fenomeen is, blijkt uit het artikel in De Volkskrant van 16 maart 2016, geschreven door Jurriaan Nolles. Hij stelt: “Geluk is goud waard, ook op de werkvloer. Toch is het niet iedereen gegeven. Jammer, want tevreden personeel produceert meer en is gezonder.” Kortom we kunnen er aan rekenen en dat betekent dat in ieder geval het management er gelukkig van gaat worden. Hij presenteert een stappenplan naar arbeidsvreugde, alsof het maakbaar is. Stel dat dat klopt, dan wordt in ieder geval de aandeelhouder gelukkig!

Beïnvloeding

Recent hield OVAL, brancheorganisatie voor dienstverleners die actief zijn op het terrein van werk, loopbaan en vitaliteit, haar congres. Dit keer met het overkoepelend thema “Werkgeluk”. Via een Chief Happiness Officer, die ervoor gaat zorgen dat medewerkers fit, vitaal en vrolijk (gaan) werken, tot de conclusie dat werkgeluk gebaat is bij organisaties die gul en genereus zijn naar hun medewerkers. Dat roept dan bij mij de vraag op of iemand die in zo’n gul en genereus bedrijf werkt ook automatisch gelukkiger is? Pragmatisme en nuchterheid blijken van belang; “Accepteer de menselijke natuur: bespeel het gevoel, niet het verstand.” Dat noemden we vroeger beïnvloeding dan wel manipulatie! Niets lijkt het organiseren en orkestreren van geluk op de werkvloer in de weg te staan.

Geluk hebben?

Of blijft het simpelweg een kwestie van geluk hebben? Geluk hebben dat je werk hebt? Geluk hebben dat het ook nog leuk werk is dat goed bij je past en waarin je kunt groeien en ontwikkelen? Geluk hebben dat je bij een bedrijf werkt dat gul en genereus is? Geluk hebben dat je bij een bedrijf werkt dat het geluk heeft een product of dienst te leveren waar gelukkig veel vraag naar is? Geluk hebben bij een bedrijf te werken waar je gelukkig van wordt? Geluk hebben dat je geluk hebt?

Door Gerrit van Gessel, senior consultant bij Ascento

Meer nieuwsitems

1 4 148