Tata Steel Academy en Luba leiden procesoperators op

In Noord-Holland is een groot tekort aan procesoperators. Sommige bedrijven overwegen om deze reden hun productie te verplaatsen. Luba Uitzendbureau is een samenwerking gestart met Tata Steel Academy om procesoperators op te leiden. Bedrijven moeten dan wel bereid zijn om leerlingen een werkplek te bieden. “Ze zullen wel moeten”, zegt Jaap Vellema van Tata Steel. “Kant en klare procesoperators zijn er niet."

Tata Steel Academy is de verzamelnaam van alle opleidingsactiviteiten van Tata Steel. De Academy beschikt over een professioneel trainingscentrum met eigen lokalen, werkplaatsen en praktijkruimten. Het Tata Steel Trainingscentrum (TSTC) onderscheidt zich van andere opleidingen door de grote verscheidenheid aan installaties en machines om de leerlingen te trainen.

De eigen bedrijfsopleiding bestaat al sinds 1939 en is opgericht door het toenmalige Hoogovens. Circa 4.000 van de 9.000 huidige werknemers begonnen hun loopbaan bij de fabriek in de klaslokalen en praktijkruimtes van het trainingscentrum. De afgelopen decennia hebben veel grote ondernemingen hun bedrijfsschool afgestoten, maar Tata Steel koestert de eigen opleiding.

Constante behoefte

“De procesindustrie heeft mede vanwege de vergrijzing een constante behoefte aan nieuwe medewerkers”, zegt Jaap Vellema, accountmanager externe training en opleiding bij de Academy. “We hebben ongeveer 140 leerlingen in opleiding en 300 medewerkers die individuele trajecten volgen. De helft van de leerlingen volgt de opleiding procestechniek.” Andere opleidingen van het TSTC zijn elektrotechniek, werktuigbouw en logistiek.

Het TSTC werkt nauw samen met het Nova College. “Onze opleidingen hangen als het ware onder de paraplu van het Nova College”, legt Vellema uit. “Dat heeft te maken met de landelijke erkenning. Het Nova College heeft die landelijke erkenning en verzorgt het theorie-onderwijs. Wij verzorgen de praktijk. De opleidingen zijn volwaardige mbo-opleidingen. Het verschil is dat wij veel voorzieningen hebben voor de praktijklessen.”

Leren met salaris

Normaal gesproken begint een 2-jarige opleiding met 20 weken school. Leerlingen zitten 1 dag per week in de schoolbanken en brengen 4 dagen in de praktijklokalen door. Vervolgens volgen ze 60 weken stage in verschillende blokken. Ze werken 4 dagen per week en hebben 1 dag per week les.

Het trainingscentrum biedt ook meer individuele trajecten. Leerlingen gaan dan direct in een bedrijf aan de slag en hebben 1 dag per week les. Die dag omvat zes ‘contacturen’. Ze mogen zelf bepalen wanneer ze die volgen. “Het voordeel voor hen is dat ze gelijk beginnen als werknemer. Ze krijgen een leerwerkovereenkomst, een salaris en een opleiding.”

Samenwerking

Luba Uitzendbureau ervaart bij relaties een toenemende vraag naar procesoperators. Luba heeft daarom de samenwerking gezocht met de Tata Steel Academy om werkzoekenden op te leiden. Het TSTC heeft een ruime ervaring met dergelijke opleidingstrajecten. Daarbij wordt in overleg een programma op maat gemaakt, soms zelfs op locatie.

“Leerlingen in opleiding kunnen vaak al veel doen in het bedrijf”, zegt Vellema. “Waar ze tegenaan lopen in hun werk, kunnen ze meenemen de klas in. Zo sluiten opleiding en werk mooi op elkaar aan. Werkgevers met een vooruitziende blik grijpen deze kans aan. Je kunt wel een schaap met vijf poten willen, maar die zijn er gewoon niet. Je kunt ook investeren in iemand en hem of haar geschikt maken. Dan ben je zeker van een goede werknemer.”

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de samenwerking van Luba met de Tata Steel Academy? Of bent u geïnteresseerd in het aannemen van een procesoperator in opleiding? Neem dan contact op met Andy Geel, procestechniek specialist bij Luba, op (06) 51 51 07 42 of ageel@luba.nl.

Meer nieuwsitems

1 4 148