Werkgevers en werknemers zijn hypocriet!

Tijdverspilling. Dat komt op een werkdag te veel voor. Er dat terwijl een werknemer gemiddeld 40 cent per minuut kost (uitgaande van een gemiddeld bruto jaarloon van € 36.000,- en werkgeverslasten van 130%).

Ik beloof dat het lezen van deze blog geen tijdverspilling is. Sterker nog, het levert je heel veel op. Zowel als werkgever (harde euro’s) als werknemer (kennis en dat is macht).

Allereerst naar de hypocrisie van de werknemer. Want klagen over de werkgever kunnen we maar al te goed. Te weinig opleidings- en doorgroeimogelijkheden, slechte werkfaciliteiten en uiteraard een te laag loon voor wat we allemaal moeten doen. Klagen, klagen en nog eens klagen.

Nu even terug naar dat loon. Als je eerlijk bent, verdien jij jouw salaris wel? Want kan jij de volgende stellingen met ‘ja’ beantwoorden:

  • Ik kom elke dag op tijd naar werk.
  • Ik ontbijt thuis in plaats van op mijn werkplek.
  • Ik klets niet over van alles en nog wat met collega’s.
  • Ik laat mijn mobiele telefoon met rust.
  • Ik lunch niet uitgebreid op mijn werkplek.
  • Ik neem geen langere pauze dan de bedoeling is.
  • Ik bezoek alleen werk-gerelateerde websites.
  • Ik ga nooit een paar minuten eerder naar huis.

De kans is groot dat je niet alle stellingen met ‘ja’ kunt beantwoorden. Hoe hypocriet is het dan om te klagen over je werkgever? Zeker als je weet dat jij diezelfde werkgever 40 cent per minuut kost.

Hypocriet

Arme werkgever kan je misschien nu denken. Zover wil ik niet direct gaan. Want wat doet een werkgever eraan om werknemers optimaal te laten werken? Zodat zij meer doen in dezelfde tijd. Of hetzelfde doen in minder tijd. Investeer jij als werkgever continu in bijvoorbeeld de nieuwste software, modernste hardware of dure cursussen en/of opleidingen? Ook hierbij is het antwoord waarschijnlijk nee. Hoe hypocriet is het dan om van je werknemers wel meer te verlangen.

Zoals beloofd zou deze blog jou vooral veel opleveren. Tijdsverspilling is kostbaar genoeg. Daarom nu een rekensommetje:

Stel je neemt als werknemer meer verantwoordelijkheidsgevoel. Dit kan al gauw een uur meer werktijd per dag opleveren. Wanneer je als werkgever als ‘tegenprestatie’ nu wel investeert in diezelfde werknemer door middel van bijvoorbeeld een opleiding, dan kan dit ook zomaar een half uur meer werktijd per dag opleveren. Kortom, een winst van anderhalf uur per dag.

Terug naar die 40 cent minuut, dan komt dit anderhalf uur overeen met € 36,- per dag. Oftewel € 180,- per week. Oftewel € 9.360,- per jaar. Wanneer we daar de kosten van die waardevolle cursus/opleiding a € 1.360,- afhalen, dan blijft er € 8.000,- over. Tel uit je winst als werkgever! Een mooi bedrag. Overigens vind ik dit persoonlijk niet opwegen tegen de verrijkte kennis van de werknemer.

Door Ferry Kort, databasemarketeer bij Luba Groep

Meer nieuwsitems

1 4 148