Te jong en actief om thuis te zitten

Oud V&D'er Rita Jansen week na ontslag aan het werk

Na het faillissement van V&D stonden 10.000 mensen op straat. Veelal mensen die tientallen jaren bij het warenhuis hadden gewerkt en hadden gehoopt er tot hun pensioen te blijven.

Zoals in het RTL Nieuws van 21 april werd gemeld, hebben 5.400 oud-V&D'ers zich bij het UWV gemeld en hebben slechts 600 mensen inmiddels een nieuwe baan. Van de 50-plussers maar 80 mensen. Dat dit aantal zo laag ligt, heeft diverse redenen: mensen hebben nog nooit gesolliciteerd en weten daardoor niet goed hoe dit aan te pakken of wat/waar te zoeken. Verder zijn er niet altijd banen in de retail beschikbaar of wordt men afgewezen. Dat het wel mogelijk is om na vele jaren V&D een andere baan te vinden, bewijzen een aantal Luba-uitzendkrachten, waaronder Rita Jansen.

Rita-Jansen-290_176

Rita Jansen: "Ik ben in 1979 bij V&D in Zaandam komen te werken. Via mijn zus, die al werkzaam was bij dat filiaal. Ik ben aan de slag gegaan als verkoopster, een baan die ik tot op de dag van vandaag leuk vond vanwege de afwisseling en het contact met klanten.

Toen ik hoorde dat V&D zou gaan sluiten, voelde ik me verslagen. Al die jaren waarin ik hebt gevochten voor het behoud van 'mijn' winkel... het heeft niet mogen baten."

Dat Rita niet bij de pakken is gaan neerzitten, blijkt wel als zij binnen een week na haar ontslag een nieuwe baan heeft. Rita: "Mijn gedachten waren, dat hoe langer ik thuis zou zitten, des te moeilijker het zou worden om een nieuwe baan te vinden. Daarom ben ik me gaan inschrijven bij een uitzendbureau."

Met succes, Rita kon via Luba meteen fulltime aan de slag bij Maza. "Het bedrijf voelt als een familie, werkelijk iedereen helpt elkaar, aldus Rita. De directeur kwam deze week naar me toe en zei dat ik niet alles meteen hoefde te weten of kunnen. Dat we er met elkaar wel komen. Dat hij dat zei, voelde heel fijn."

Op de vraag of ze begrijpt dat er zoveel collega's niet aan het werk zijn, zegt ze dat ze alleen voor zichzelf kan spreken en zichzelf met haar 53 jaar te jong en actief vond om thuis te blijven. Wel wil ze iedereen een hart onder de riem steken: "Houd moed!" 

Rita is inmiddels een aantal maanden hard aan het werk en dient ook via de landelijke media als voorbeeld van hoe een oud-V&D'er weer aan de slag kan, getuige haar 'optreden' in Nieuwsuur: http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2104637-veel-oud-v-d-ers-nog-zonder-werk-na-faillissement.html

Meer nieuwsitems

1 4 149