Politiek op bezoek bij uniek opleidingstraject procesoperators Noord-Holland

Luba Academy zorgt voor aanwas schaarse procesoperators

Hans Biesheuvel en Djoeke Altena, beide van Ondernemend Nederland (ONL) en Dennis Wiersma, Tweede Kamerlid VVD, werden op maandag 19 juni geïnformeerd over de Luba Academy. Dit opleidingstraject is opgezet door Luba Uitzendbureau in samenwerking met opleider Litop en MKB’ers uit de regio Noord-Holland om het tekort aan procesoperators op te vangen.

Het werkbezoek aan de Luba Academy vond plaats bij één van de deelnemers, CONO Kaasmakers. De andere deelnemende bedrijven zijn: Nitta Corporation of Holland, Draka Polymer Films, Airborne Oil&Gas, Pipelife Nederland, Exter, Teeling Petfood, Loos Cacao, en Klaver Klaas.

Na een presentatie over CONO Kaasmakers door HR-manager Kee van Doorn en een rondleiding werd de Luba Academy bezocht. Deze klas van toekomstige operators is gestart op 12 juni, en was vandaag voor de tweede keer bijeen. Biesheuvel, Altena en Wiersma lieten zich uitgebreid informeren door zowel John Bode, trainer van Litop, als Andy Geel, consultant bij Luba.

Samenwerking noodzakelijk

Geel benadrukte de noodzaak van het opleidingstraject: “De procesindustrie heeft mede vanwege de vergrijzing een constante behoefte aan nieuwe medewerkers. Deze medewerkers zijn er echter niet; er is onvoldoende uitstroom uit technische opleidingen. We kwamen tot de conclusie dat je buiten de bedrijfsmuren moet kijken en samen moet werken om procesoperators op te leiden en dus nieuwe instroom te krijgen. Daarbij is de juiste schaalgrootte de sleutel tot succes, je moet bedrijven aan elkaar koppelen. Zo zijn we het gesprek aangegaan met meerdere opdrachtgevers en met Litop en is de Luba Academy ontstaan.
De leerlingen worden in één tot twee jaar opgeleid tot procesoperator 2 of 3. Daarbij werken zij 32 uur per week bij de deelnemende bedrijven en hebben ze één dag per week les bij één van de bedrijven. Door theorie direct op locatie aan de praktijk te koppelen, ontstaan zeer goede operators. We zien een slagingspercentage van 95%. De volgende klassen starten in september en januari.”

Belemmeringen wegnemen

Tijdens het werkbezoek werd gesproken over de belemmeringen die MKB’ers ervaren om hun (nieuwe) medewerkers op te leiden. Zo ziet men opleiden vaak vooral als kostenpost in plaats van investering. De mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor leerwerktrajecten is veelal bekend, maar het woud aan regels schrikt menig ondernemer af. Ook is er onzekerheid over de continuïteit van subsidies.
Biesheuvel, Altena en Wiersma erkennen de belemmeringen. Ze geven aan dat ze zich hard zullen maken om deze weg te nemen en nieuwe mogelijkheden te creëren. Daarnaast is de conclusie na dit werkbezoek vooral dat door samen te komen, elkaar op te zoeken en te denken in mogelijkheden, de mooiste dingen ontstaan.

Meer nieuwsitems

1 4 161
 • Blue Monday

  Blue Monday

  Gepubliceerd: 17-01-2020
  Maandagen op zich zijn voor veel mensen al een flinke uitdaging. Het heerlijke weekend zit erop, en een drukke werkweek staat weer voor de deur. De laatste maandag van januari is zelfs z...
 • Blue Monday

  Gepubliceerd: 17-01-2020
  Hoe overleef je Blue Monday?
  Maandagen op zich  zijn voor veel mensen al een flinke uitdaging. Het heerlijke weekend zit erop, en een drukke werkweek staat weer voor de deur. De laatst...
 • Luba Uitzendbureau opent 3 nieuwe vestigingen

  Luba Uitzendbureau opent 3 nieuwe vestigingen

  Gepubliceerd: 17-01-2020
  Luba Uitzendbureau blijft groeien. In de eerste weken van januari opende Luba haar deuren in Amstelveen, Zaandam en Gorinchem. Plaatsen met een levendig midden- en kleinbedrijf en sterke groei i...
 • Luba Uitzendbureau vestigt zich in Schijndel

  Luba Uitzendbureau vestigt zich in Schijndel

  Gepubliceerd: 16-09-2019
  Op 16 september opent Luba Uitzendbureau haar deuren in de Glazen Boerderij 6 in Schijndel. Luba Uitzendbureau ziet grote mogelijkheden in Schijndel voor het verbinden van het MKB en lokaal talent.