Loslaten of lost raken?

Ineens is het zover. Mijn dochter van 16 heeft net eindexamen gedaan. En gaat met vier vriendinnen vieren dat het voorbij is. De eindexamenstress, de Havo-tijd, alles. Waar? Sunny Beach. Voor € 298,-. Vlucht, appartement. En wat nog meer?

Met moeders en vaders bijeen gekomen. Let op jouw drankje, ga niet alleen naar huis (of waar dan ook naartoe), wees voorzichtig...

...1000 tips. Ik herken ze. Mijn moeder heeft mij ze ook gegeven, al ging ik best braaf naar Renesse en was ik al 17!

De kunst van het loslaten dus. Erop vertrouwen dat je alles wat je al die jaren gegeven hebt ook werkt. Dat ze haar eigen grenzen stelt, haar eigen keuzes maakt. En dat is best moeilijk. En ik kan niet zeggen of het moeilijker is voor mij of voor haar.

Hierover denkend zie ik direct het verband. Los laten. Laat jouw medewerkers hun eigen fouten maken. Het is zo verleidelijk in te grijpen. Hen te vertellen wat ze wel of niet moeten doen. En wetende dat je alleen van je eigen fouten leert.

Is het erg om een keer "op je bek te gaan"? Nee. Alleen dan leer je. We hebben het allemaal gedaan. En doen het nog iedere dag. En daarom worden we iedere dag een beetje beter. 

Onderzoek wijst uit dat 70% van huidige succesvolle ondernemers minstens 1 keer failliet is gegaan. De meesten meer dan 1 keer. Fouten maken loont. Wanneer je ervan leert.

Fouten durven maken vraagt lef. L.E.F. staat voor:

Laat de ander schitteren
Anderen de mogelijkheid geven te falen en zich te ontwikkelen door hun leerproces in de spotlights te zetten. Ruimte voor de ander: hij mag fouten maken.

En in plaats van maar
Accepteren en benutten van situaties die fout gaan. ‘Ja’ zeggen tegen wat er gebeurt, én dit zien als een mogelijkheid om nieuwe dingen uit te proberen. Ruimte voor de situatie: het mag misgaan.

Faalplezier
Jezelf de mogelijkheid gunnen om met plezier nieuwe dingen uit te proberen en daarvan te leren. Ruimte voor jezelf: ik mag fouten maken. 

En mijn dochter? Ze is nog sterker terug gekomen uit Sunny Beach. 100 ervaringen en 99 fouten rijker. Ik ben trots.

Geschreven door Nicole Barten, rayonmanager Luba Uitzendbureau

Meer nieuwsitems

1 4 148