0
  Je kunt hier je sollicitatie afmaken
  Menu
  Hervormingen arbeidsmarkt uitgesteld

  Hervormingen arbeidsmarkt uitgesteld

  Actuele HR wet- en regelgeving

  In een brief aan de Tweede en Eerste Kamer laat minister Koolmees (SWZ) weten dat hij het aan het nieuwe kabinet overlaat om uitvoering te geven aan de adviezen van de commissie Bortslap rondom hervormingen van de arbeidsmarkt en de zzp-wetgeving. Dit lukt niet meer binnen het huidige kabinet vanwege de extra inspanningen die zijn ministerie levert rondom de coronamaatregelen.

  Advies commissie Borstlap

  De Commissie Borstlap en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) adviseren om het verschil tussen vast dienstverband en flexwerk te verkleinen. Eerdere regels om de kloof tussen vast en flex te verkleinen zijn al vastgelegd in de WAB. Deze wet maakt het voor werkgevers aantrekkelijker om een vast contract aan te bieden.

  De wetgeving rondom zzp is tot nu toe lastig gebleken om door te voeren. Er wordt onder andere gekeken naar constructies bij bedrijven die werk door zzp’ers laten uitvoeren dat eigenlijk beter past bij iemand in loondienst. Zogeheten ‘schijnconstructies’ die soms bedoeld zijn om een vast dienstverband te voorkomen.

  Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA)

  Al vanaf 2016 wordt gewerkt aan de wet DBA die schijnconstructies moet tegengaan. Onder andere door een opdrachtgeververklaring verplicht te stellen. Dit is een vragenlijst die duidelijkheid geeft op de vraag of het werk dat wordt gedaan door een werknemer ook door een zzp’er uitgevoerd kan worden. Vanaf januari 2021 wordt proefgedraaid met deze verklaring, de uitkomsten worden na een half jaar geevalueerd. De handhaving van de wet DBA wordt dan ook pas na oktober 2021 verwacht.

  Met elkaar in gesprek

  Als grootste uitzendbureau voor het MKB houden we je graag op de hoogte van thema's en nieuws die belangrijk zijn voor jouw bedrijf. Eens samen sparren over een onderwerp? Een afspraak is snel gemaakt!

  Neem contact op

  Er is altijd een Luba vestiging bij jou in de buurt

  Heb je een vraag over de inzet van (tijdelijk) personeel, neem dan direct contact met ons op.

  Ga naar de vestigingen

  Gerelateerde artikelen

  Naar het MKB-kenniscentrum