0
  Je kunt hier je sollicitatie afmaken
  Menu
  Thuiswerken: hoe houd je het vol?

  Thuiswerken: hoe houd je het vol?

  Duurzame inzetbaarheid

  Voor bijna iedereen is het leven tijdens de corona crisis een stukje zwaarder. Het vele thuiswerken draagt hier aan bij. Er zitten zeker voordelen aan (tot ziens reistijd!), maar ook nadelen. Wat kan je zelf doen om het thuis beter vol te houden?

  Routine, routine, routine

  Je hebt het misschien niet direct door, maar zonder strak schema wordt de overgang van werk naar privé waziger. Probeer zoveel mogelijk je normale routine aan te houden. Ga op dezelfde tijd naar bed, begin op hetzelfde tijdstip met werken en stop op hetzelfde tijdstip als je normaal ook zou doen.

  Een goede werkplek

  Vind een plek waar je rustig kunt werken. Pak alles wat je nodig hebt en verzamel dat bij je werkplek. Als je een ruimte hebt met een deur, sluit deze dan. Zo creëer je een afgesloten werkruimte waarin je je beter kunt concentreren. Maak de plek waar je werkt zo comfortabel mogelijk. Hiermee bedoelen we niet dat je de hele dag vanaf je comfortabele bank moet werken, maar juist je werkplek aan de keukentafel of aan je bureau.

  Neem af en toe een pauze

  Werken vanuit huis kan je het gevoel geven dat je altijd beschikbaar moet zijn. Maar beschikbaar zijn zonder dat je er met je gedachten bij bent helpt niemand vooruit. Neem dus af en toe een pauze om scherper en productiever te zijn. Maak ook voldoende tijd vrij voor je lunch en las af en toe een schermpauze in.

  Blijf in contact

  Om het gevoel van isolatie tegen te gaan moet je contact blijven houden met de personen die er toe doen. Menselijk contact is belangrijk. Dus plan dat videogesprek in en bel je collega’s wat vaker in plaats van de standaard e-mails. Wanneer je moeite hebt met het vele thuiswerken is het verstandig daarover te praten, bijvoorbeeld met je favoriete collega of je manager.

  Geef je grenzen aan

  Je grenzen aangeven bij de mensen uit je huishouden is belangrijk om een werkdag goed door te komen. Je dag is flexibeler in te delen wanneer je vanuit huis werkt. Dit is fijn, maar het kan ook voor problemen zorgen omdat je de routine laat varen. Ook kunnen er eventueel kinderen rondlopen die denken dat je vakantie hebt omdat je iedere dag thuis aan het werk bent. Die willen natuurlijk tijd met je doorbrengen. Maar je concentratie en productiviteit komt dit niet ten goede.

  Bespreek wat je fijn vindt en wat je nodig hebt tijdens het thuis werken met je gezin. Help ze herinneren dat je werk te doen hebt en dat je daar een rustige omgeving voor nodig hebt. Zo weet je gezin wat je fijn en juist niet fijn vindt. Hier kan dan rekening mee gehouden worden.

  Wees lief voor jezelf

  Onthoud dat de situatie waar we ons nu in bevinden niet normaal is en dat dingen daardoor ook niet als normaal aanvoelen. Wees daarom lief voor jezelf. Het is oké als je minder productief bent dan op kantoor. Wees realistisch over wat je kan klaarspelen gezien de omstandigheden, en neem tijd om te ontspannen wanneer het werk erop zit! Zo kan je de volgende dag weer fris en fruitig aan de slag.

  Er is altijd een Luba vestiging bij jou in de buurt

  Heb je een vraag over de inzet van (tijdelijk) personeel, neem dan direct contact met ons op.

  Ga naar de vestigingen

  Gerelateerde artikelen

  Naar het MKB-kenniscentrum