0
    Je kunt hier je sollicitatie afmaken
    Menu

    Zzp'ers inhuren, waar moet je aan denken?

    HR artikelen

    Je bedrijf groeit hard en je hebt snel extra personeel nodig dat het werk aan kan. Door het inhuren van zzp’ers kan jij snel opschalen. Maar waar moet jij als werkgever op letten bij het inhuren van zzp'ers? En waar vind je geschikte zzp'ers? Je leest er alles over in ons MKB-kenniscentrum artikel.

    Voorkom schijndienstverband

    Als blijkt dat er sprake is van werknemerschap, dan noemt men dat ook wel schijndienstverband. Concreet betekent dit dat zzp’ers geen werknemers bij je bedrijf mogen zijn. Een zzp'er moet echt ander werk doen dan (vast) personeel en mag niet in loondienst voor je werken. Dit kan je als werkgever eenvoudig checken middels de webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie. De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) is op 1 mei 2016 in werking getreden en daarmee kwam de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) te vervallen. Het doel van de Wet DBA is om hier meer duidelijkheid over te scheppen. Helaas is dit niet gebeurd en is er nieuwe regelgeving in de maak. Wanneer de nieuwe regels ingaan is nog niet bekend. Hiermee zijn opdrachtgevers medeverantwoordelijk voor het afdragen van loonheffingen, als blijkt dat er sprake is van werknemerschap. 

    Modelovereenkomsten
    Met een modelovereenkomst zorg je ervoor dat de opdrachtnemer (zzp’er) niet in loondienst voor je werkt. Een modelovereenkomst is niet verplicht, maar kan als extra zekerheid dienen dat er geen sprake is van loondienst. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over modelovereenkomsten en voorbeeldmodelovereenkomsten die je kan downloaden.

    Afspraken en vergoedingen

    Spreek van tevoren goed af welke werkzaamheden de zzp’er gaat uitvoeren en welke vergoedingen hier tegenover staan. Leg de gemaakte afspraken vast in een contract. Hierin kunnen afspraken worden gemaakt over de duur van de samenwerking, het tarief dat de zzp'er hanteert en de manier waarop de zzp'er factureert.

    Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste documenten uitvraagt bij de zzp’er. Zzp’ers dienen in bezit te zijn van een bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel en een geldig legitimatiebewijs. Ook moeten zij een beroeps- en aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten.

    Voordelen van zzp'ers inhuren

    Zzp’ers zijn snel beschikbaar, ervaren in hun vakgebied en ze hebben geen arbeidsovereenkomst. Ook wanneer je tijdelijk terug wil schalen, bijvoorbeeld vanwege een seizoensdip, zijn zzp’ers een goede oplossing. 

    • Ervaren (tijdelijke) krachten. Door de tijdelijke aard van de opdrachten, hebben zzp'ers bij veel bedrijven een kijkje in de keuken kunnen nemen.
    • Geen loonkosten bij ziekte en uitval. Een zzp'er krijgt betaald voor het aantal gewerkte uren. Geen gewerkte uren betekent dus geen inkomen. En voor jou als werkgever geen loonkosten.
    • Geen (loon)administratie en kosten voor werkplek en middelen. Zzp'ers zijn in het bezit van eigen middelen en materialen. En werken meestal op afstand of enkele uren in de week op locatie. Het inrichten van een werkplek is dus niet altijd nodig. 
    • Geen aansprakelijkheid voor loonbelasting en sociale lasten. Zzp'ers zijn zelf verantwoordelijk voor het regelen van bijvoorbeeld een arbeidsongevallenverzekering en pensioenopbouw.

    Nadelen van zzp'ers inhuren

    Naast voordelen van het inhuren van zzp'ers, is het belangrijk om bewust te zijn van de nadelen van het inhuren van zzp'ers.

    • Specialisatie en echt andere werkzaamheden. Zzp'ers zijn vaak gespecialiseerd in een bepaald onderdeel van het vak en doen echt andere werkzaamheden. Dit maakt hen minder flexibel.
    • Meerdere opdrachtgevers. Ongeveer 30% van de uren en omzet die een zzp’er maakt moeten van verschillende opdrachtgevers komen. Wanneer een zzp'er voor één opdrachtgever werkt, wordt hij niet als ondernemer gezien door de Belastingdienst. Dit maakt een zzp'er minder flexibel bij last-minute werkzaamheden.
    • De opdrachten zijn tijdelijk van aard. Een zzp'er werkt meestal tijdelijk aan hun opdracht en zijn hierdoor minder geneigd een goede band op te bouwen met jouw organisatie en je werknemers.
    • Commercieel oogpunt. Een zzp'er kiest meestal voor het beste aanbod. Zij zijn immers zelfstandige en zelf verantwoordelijk voor het genereren van omzet. 

    Vind de juiste zzp'ers

    Er zijn verschillende voordelen van het inhuren van zzp'ers. Maar hoe vind je de juiste zzp'ers die passen bij jouw opdracht en bedrijf? 

    Raadpleeg je netwerk
    Grote kans dat jouw toekomstige zzp'er zich in jouw netwerk bevindt. Vraag je netwerk om hulp en plaats een oproep, bijvoorbeeld op LinkedIn. Grote kans dat hier een geschikte zzp'er tussen zit. Je relatie zal niet snel iemand aanbevelen zonder de juiste kwalificaties.

    Social media
    Social media is een eenvoudige en makkelijke manier voor zzp'ers om hun expertise onder de aandacht te brengen. Zij zijn immers ook regelmatig op zoek naar (nieuwe) opdrachten. LinkedIn en Twitter zijn social media-platforms waar zzp'ers actief op zijn. Steeds vaker zijn zzp'ers ook actief op Instagram.

    Bemiddelingsbureaus
    Heb jij geen tijd om zelf op zoek te gaan naar zzp'ers, dan helpt een bemiddelingsbureau bij het vinden van een gekwalificeerde zzp'ers. Je betaalt meestal een eenmalige vergoeding en een percentage van het uurtarief. Het kan voorkomen dat er sprake is van een concurrentiebeding en dat je zelfstandige alleen voor een bepaalde periode via het bureau kan inhuren.

    Plaats een oproep
    Er zijn verschillende websites waar werkgevers en/of zzp'ers een oproep voor een (nieuwe) opdracht plaatsen. Een geplaatste oproep kan veel reacties opleveren, het kost daarom extra tijd om de juiste zzp'er te selecteren voor jouw opdracht.

    Met elkaar in gesprek

    Als grootste uitzendbureau voor het MKB houden we je graag op de hoogte van thema's en nieuws die belangrijk zijn voor jouw bedrijf. Eens samen sparren over een onderwerp? Een afspraak is snel gemaakt!

    Neem contact op

    Er is altijd een Luba vestiging bij jou in de buurt

    Heb je een vraag over de inzet van (tijdelijk) personeel, neem dan direct contact met ons op.

    Ga naar de vestigingen

    Vind jouw zorg-professionals

    Wij werken samen met gecertificeerde en vakbekwame professionals in de zorg. Direct de beste zzp'ers. Dat fixen we samen!

    Vind jouw zorg-professionals

    Gerelateerde artikelen

    Naar het MKB-kenniscentrum