0
  Je kunt hier je sollicitatie afmaken
  Menu
  Wat mag je wel en niet vragen over vaccineren tegen corona

  Wat mag je wel en niet vragen over vaccineren tegen corona

  HR artikelen

  Het vaccineren tegen corona is volop aan de gang. In dit artikel vertellen wij wat je als werkgever wel en niet mag vragen aan je werknemers.

  Vaccinatie is niet verplicht

  Er is geen vaccinatieplicht. Volgens de wet mag iedereen zelf kiezen of die wel of niet gevaccineerd wil worden tegen corona. Als een medewerker geen vaccinatie wil tegen corona, kan dat wel gevolgen hebben voor de arbeidsrelatie tussen jou als werkgever en de werknemer.

  Vragen staat vrij, tot op zekere hoogte

  Het is niet toegestaan als werkgever te vragen aan werknemers of ze zijn gevaccineerd of naar een vaccinatiebewijs. Op grond van de privacyregels – de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) – mag er niet worden gevraagd naar de gezondheid van medewerkers en mag dit ook niet worden vastgelegd.

  Een bedrijfsarts mag wel vragen of je werknemer is gevaccineerd, als daar een goede reden voor is. Bijvoorbeeld omdat een werknemer met kwetsbare mensen werkt. Een werknemer mag zelf bepalen of hij deze vraag beantwoordt. Het antwoord mag de bedrijfsarts niet met de werkgever delen, wel mag diegene een algemeen beeld van het aantal gevaccineerde werknemers met jou delen.

  Geen coronavaccinatie

  Het kan voorkomen dat een werknemer ervoor kiest om zich niet te laten vaccineren tegen corona. Testen kan dan eraan bijdragen dat er geen medewerkers naar werk komen die besmet zijn met het virus. Let er wel op dat je als werkgever geen coronatesten mag verplichten. En de werknemer die niet gevaccineerd is, mag geen ander werk worden gegeven of op een andere werkplek worden neergezet.

  De bedrijfsarts kan jou als werkgever adviseren of en hoe de medewerker toch aan het werk kan. Samen met de bedrijfsarts en de medewerker wordt gekeken hoe jij als werkgever de kans zo klein mogelijk maakt dat collega’s patiënten of cliënten worden besmet. In overleg kunnen er bijvoorbeeld  persoonlijke beschermingsmiddelen worden gedragen of door tijdelijk ander werk te doen.

  Wat mag wel:

  • Vrijblijvend aanbieden van corona-testen
  • Extra persoonlijk beschermingsmiddelen aanbieden
  • De bedrijfsarts vragen om algemene informatie

  Wat mag niet:

  • Medewerkers verplichten om te vaccineren
  • Vragen naar de vaccinatie van een medewerker

  Heb je na het lezen van dit artikel andere vragen gerelateerd aan het coronavirus? Hier vind je alle antwoorden op de meest gestelde vragen.

  Met elkaar in gesprek

  Als grootste uitzendbureau voor het MKB houden we je graag op de hoogte van thema's en nieuws die belangrijk zijn voor jouw bedrijf. Eens samen sparren over een onderwerp? Een afspraak is snel gemaakt!

  Neem contact op

  Er is altijd een Luba vestiging bij jou in de buurt

  Heb je een vraag over de inzet van (tijdelijk) personeel, neem dan direct contact met ons op.

  Ga naar de vestigingen

  Gerelateerde artikelen

  Naar het MKB-kenniscentrum