Wat zijn zachte vaardigheden en waarom zet je ze op je CV?

Je hebt hem gevonden: een vacature die perfect bij je past. Je kijkt snel wat het bedrijf van je eist. Zoveel jaar ervaring? Check. Een bepaald opleidingsniveau? Check. Creatief in oplossingen bedenken...Uhm?

Je hebt nog geen baan gehad waarbij dat gevraagd werd en je weet eigenlijk niet of je over deze vaardigheid beschikt. “Geen probleem, denk je, ik leg de nadruk in mijn CV gewoon op de ‘echte’ vereisten, zoals opleiding en ervaring. Die zijn toch belangrijker.”
Niet zo snel. Zachte vaardigheden, zoals ze genoemd worden, tellen wel degelijk mee in het sollicitatieproces. Het zijn vaardigheden die je niet direct kan bewijzen met diploma’s en certificaten. Ze horen bij je karakter of zijn ontwikkeld door ervaring, zoals:

 • goed in teamverband kunnen werken;
 • communicatief vaardig;
 • creatief;
 • een leider op de werkvloer.

Net als over alle andere onderdelen van je CV, moet je eerlijk zijn over de zachte vaardigheden waarover je beschikt. Ook omdat tijdens een sollicitatiegesprek gevraagd kan worden om een voorbeeld te geven waaruit blijkt dat jij over deze vaardigheid beschikt.

Hoe belangrijk zijn die vaardigheden?

Belangrijk. Stel, je beschikt over de technische kennis die nodig is voor een baan, maar samenwerken binnen een team lukt jou niet, dan kun je de baan niet goed uitvoeren.
Hoe verbeter je je zachte vaardigheden?
Begin bij het bewust worden van wie je bent. Wat voor karakter heb je en hoe uit zich dat. Wat zijn jouw sterke en zwakke punten. En hoe verhoud jij je naar anderen toe. Zet dat eens op papier en kijk dan aan welke punten je iets hebt en waaraan je kunt werken. Vervolgens verbeter je de gewenste zachte vaardigheden door:

 • een cursus te volgen;
 • juist dingen te doen waarbij je ze nodig hebt;
 • tips te vragen van collega’s, familie en vrienden waarvan je weet dat ze over die vaardigheid beschikken.

En dan solliciteren?

Ja, je hoeft zelfs niet te wachten tot je alle zachte vaardigheden ontwikkeld hebt. Geef tijdens het gesprek aan dat je ermee bezig bent en op welke manier. Dan staat niets je in de weg om aangenomen te worden!

Bron: The Muse

Bekijk ook de andere tips over solliciteren

We zijn sterk in
leuke banen in de regio

Ben jij op zoek naar een leuke baan in het MKB bij jou in de buurt? Bekijk dan snel onze vacatures en solliciteer!

Altijd op de hoogte
van de nieuwste vacatures

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Schrijf je in voor onze vacature alert. Je ontvangt dan regelmatig een overzicht van de nieuwste vacatures binnen Luba.

Wij zijn
dichtbij & benaderbaar

 • vestigingen bij jou in de buurt
 • ruimte om het verschil te maken
 • morgen al beginnen
 • duidelijke afspraken, zonder kleine lettertjes