Het is belangrijk jezelf te blijven ontwikkelen, ook tijdens je werk. Het volgen van een opleiding zorgt voor werkplezier, verdieping in je werkzaamheden en het levert voordelen op voor jou en je werkgever. Maar dat is nog niet alles. In dit artikel lees je waarom het belangrijk is om je op werkgebied te (blijven) ontwikkelen en hoe jouw werkgever je hierin kan ondersteunen.
De wereld is continu in ontwikkeling. Nieuwe technieken volgen elkaar razendsnel op en je kennis en vaardigheden kunnen zijn verouderd. Het volgen van een opleiding is een goede manier om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen en zorgt voor verdieping in je alledaagse werkzaamheden. Daarnaast zorgt het voor nieuwe inzichten die voor jou, collega’s en werkgever van belang zijn. Wanneer jij je werk beter kan doen heeft iedereen binnen de organisatie hier voordeel van. En dat heeft een positieve invloed op de concurrentiepositie van jouw werkgever.
Het volgen van een opleiding geeft je meer inspiratie op de werkvloer, nieuwe inzichten en hernieuwde enthousiasme voor het vak dat je uitoefent. Je wordt bekwamer in het werk dat je doet en je ervaart meer plezier tijdens de uitvoering van je werkzaamheden.
Voordat je aan een opleiding begint, bepaal je welke leerdoelen voor jou en je werkgever haalbaar zijn. Het is goed om na te denken waarom je scholing wilt volgen. Wanneer jij gemotiveerd bent om de opleiding te volgen, is de kans groot dat je de opleiding met succes afrondt.
Elke werkgever is wettelijk verplicht om te zorgen dat jij je werk binnen jouw functie zo goed mogelijk kan doen. Wanneer hier scholing voor nodig is moet je werkgever je hierin ondersteunen. Ook als je functie komt te vervallen, moet je werkgever jou helpen met bijscholing wanneer dit nodig is.
Binnen de arbeidsovereenkomst of CAO is vaak opgenomen of je gebruik kan maken van een opleidingsbudget. Vraag bij je werkgever welke vorm van opleidingsbudget er voor jou beschikbaar is. Wanneer er geen opleidingsbudget beschikbaar is, kan je mogelijk gebruik maken van financiering vanuit de overheid, bijvoorbeeld via het STAP-budget, NL Leert Door of levenlangleren krediet. Meer informatie over financiering vanuit de overheid lees je hier.
Veel organisaties maken gebruik van een terugbetalingsregeling. Wanneer dit het geval is betaalt de werkgever in de meeste gevallen de kosten van de opleiding. Vraag hier dan ook naar wanneer je een opleiding wil gaan volgen. Houd er rekening mee dat er voorwaarden verbonden zijn aan het niet afronden van de opleiding. Dit kan betekenen dat je (een deel) moet terugbetalen aan je werkgever. Dit geldt ook als je uit dienst gaat vlak na het afronden van de opleiding. Hoeveel je dan terug moet betalen hangt af van de hoeveelheid tijd tussen de afronding van je opleiding en je uitdiensttreding.
Dat is werken én leren voor een goed salaris bij de beste bedrijven in de buurt.