0
  Je kunt hier je sollicitatie afmaken
  Menu
  3 arbeidsmarkttrends voor werkgevers in 2021

  3 arbeidsmarkttrends voor werkgevers in 2021

  HR artikelen

  Het afgelopen jaar stonden de samenleving en de arbeidsmarkt behoorlijk op hun kop. Dit heeft natuurlijk vooral te maken met de corona pandemie, die ook zijn stempel op 2021 zal drukken. Daarnaast zijn er ook andere thema’s die hun weerslag hebben op 2021 en waar je als werkgever mee te maken krijgt. We zetten er een aantal voor je op een rij.

  Diversiteit

  Veel organisaties hebben diversiteit al een tijdje op de agenda staan. In 2020 is de aandacht en noodzaak voor diversiteit in een stroomversnelling geraakt. De Black Lives Matter demonstraties maakten extra duidelijk dat er wereldwijd nog steeds sprake is van ongelijke kansen en dat er behoefte is aan een betere weerspiegeling van de samenleving in de media en het bedrijfsleven.

  Diversiteit op de werkvloer levert écht op, blijkt ook uit onderzoek van de Rijksoverheid. De voordelen van diversiteit voor organisaties:

  • Betere prestaties op de markt, omdat er meer kennis aanwezig is over wat er speelt onder verschillende groepen mensen in de samenleving
  • Vaak een hogere omzet
  • Beter probleemoplossend vermogen door veel verschillende oogpunten
  • Meer tevreden en loyale werknemers
  • Een beter imago door een mix van culturen
  Toon meer

  Leven lang ontwikkelen

  Nieuwe technologieën en groeiende automatisering zorgen voor constante verandering binnen functies. Hiermee veranderen ook de vaardigheden die nodig zijn om deze functies goed uit te voeren. Medewerkers zullen blijvend moeten ontwikkelen. Zowel werkgever als werknemer zijn hiervoor verantwoordelijk en worden gestimuleerd om te investeren in de toekomst. Bijvoorbeeld met training on the job en externe opleidingen.

  Dit geldt voor werknemers die al lang in dienst zijn én voor nieuwe medewerkers. Bij het aannemen van medewerkers kan veel meer gekeken worden naar vaardigheden en motivatie en de mogelijkheid tot ontwikkeling. Zo zijn bepaalde vaardigheden in meerdere beroepsgroepen toe te passen. Denk hierbij aan een horecamedewerker die het goed doet binnen de zorg. De vaardigheden en motivatie om voor iemand te zorgen zijn er. Met een aanvullende opleiding zorg je ervoor dat deze medewerker ook over de juiste kennis beschikt.

  Toon meer

  Flexibiliteit

  In tijden van een onzekere economie is het belangrijk dat je als bedrijf flexibel bent. Je mate van flexibiliteit (en een stukje creativiteit) bepaalt of je makkelijk een andere weg kan bewandelen als dit nodig is. Denk aan de vele restaurants die overgeschakeld zijn op thuisbezorgen, de lokale modezaak die online de collectie toont en klanten thuis laat passen en alle events die via een livestream je kamer inkomen.

  Een flexibele personeelsschil is ook een uitkomst. Een flexibele schil houdt in dat de kernposities binnen je bedrijf bezet zijn met vast personeel, zij zijn de spil van je bedrijf. Om die kernposities heen werk je met flexibel personeel. Op deze manier kan je altijd meebewegen met de schommelingen op de markt.

  Toon meer

  Met elkaar in gesprek

  Als grootste uitzendbureau voor het MKB houden we je graag op de hoogte van thema's en nieuws die belangrijk zijn voor jouw bedrijf. Eens samen sparren over een onderwerp? Een afspraak is snel gemaakt!

  Neem contact op

  Er is altijd een Luba vestiging bij jou in de buurt

  Heb je een vraag over de inzet van (tijdelijk) personeel, neem dan direct contact met ons op.

  Ga naar de vestigingen

  Gerelateerde artikelen

  Naar het MKB-kenniscentrum