0
  Je kunt hier je sollicitatie afmaken
  Menu
  Investeer in talentmanagement

  Investeer in talentmanagement

  HR artikelen

  In onze eerdere blog over Onboarding kon je lezen hoe belangrijk het is om nieuwe medewerkers volledig mee te nemen in je bedrijfscultuur, visie, missie en strategie. Dé manier om medewerkers snel goed te laten presteren en te binden. De volgende stap is inzetten op talentmanagement, zodat talent binnen je organisatie optimaal wordt benut.

  Wat is talent?

  Voordat je aan de slag gaat met talent binnen je bedrijf, is het goed om te weten wat talent nu is. Is het aangeboren of te ontwikkelen? Kortom, valt bij iedere medewerker talent te ontplooien?

  Volgens prof. dr. Lidewey van der Sluis (strategisch talent management) is talent te ontwikkelen. Zij geeft aan dat talent is opgebouwd uit:

  • Cognitieve elementen, zoals kennis en ervaring.
  • Sociale aspecten, zoals gedrag en vaardigheden.
  • Psychologische factoren, komend vanuit persoonlijkheidskenmerken. Dit heet ‘aanleg’.

  Het is wel zo dat de wisselwerking tussen een medewerker en zijn omgeving bepaalt in hoeverre talent zich wil, kan, mag en durft te ontwikkelen. Je kunt hier als bedrijf dus zeker invloed op uitoefenen door mogelijkheden te scheppen. Verder speelt intrinsieke motivatie bij de medewerker een grote rol. Deze motivatie komt van binnen en is bijvoorbeeld gericht op de behoefte aan zelfontplooiing, het leveren van prestaties en het dragen van verantwoordelijkheid.

  Toon meer
  MKB-kenniscentrum

  Talent in kaart brengen

  Hoe kan je talent nu inzichtelijk maken binnen je bedrijf? De volgende stappen helpen je op weg.

  1. Definieer je organisatiedoelstellingen en houd rekening met kansen en bedreigingen.

  2. Zorg voor een gemene deler: definieer de kernwaarden van je organisatie.

  3. Bepaal welk talent je nodig hebt in je organisatie (kerncompetenties).
   Als dit helder is, heb je een kader waarbinnen de juiste mensen passen. Heb je de kernwaarden en kerncompetenties niet goed in het vizier, dan wordt het erg lastig om te bepalen of je de juiste medewerkers aan boord hebt. En om de juiste talenten aan te trekken.

  4. Bepaal wie je in jouw organisatie kunt inzetten om de doelstellingen te behalen. Wees hierbij objectief en zet de juiste persoon op de juiste plek.

  5. Zorg voor een goede sollicitatiecommissie.

  6. Maak functieprofielen waarin aandacht is voor de gevraagde competenties.
   Er zijn diverse methodes om de kwaliteiten (competenties en talenten) van medewerkers (objectief) in kaart te brengen. Vervolgens kan je de kwaliteiten koppelen aan de functie en daar (samen) een ontwikkelplan op maken. Daarin kunnen kleine ontwikkelstappen staan tot aan volledige loopbaanpaden.

  7. Zorg voor een goede inrichting van evaluatiegesprekken.
   Voer regelmatig evaluatiegesprekken met medewerkers. Alleen dan kan worden gewerkt aan groei op basis van kwaliteiten, passend bij dat wat de organisatie (op dat moment) nodig heeft. En op deze manier krijgen evaluatiegesprekken een positieve lading, omdat wordt gekeken naar de aansluiting tussen de kwaliteiten van de medewerker en de functie.

  8. Weet talent te boeien en te binden door goed voor ze te zorgen.
   Bied een veilige werkomgeving voor je medewerkers, maak tijd voor leuke uitjes, vier successen en zorg voor een positieve bedrijfscultuur.

  9. Evalueer de bovenstaande stappen regelmatig.
  Toon meer

  Met elkaar in gesprek

  Als grootste uitzendbureau voor het MKB houden we je graag op de hoogte van thema's en nieuws die belangrijk zijn voor jouw bedrijf. Eens samen sparren over een onderwerp? Een afspraak is snel gemaakt!

  Neem contact op

  Er is altijd een Luba vestiging bij jou in de buurt

  Heb je een vraag over de inzet van (tijdelijk) personeel, neem dan direct contact met ons op.

  Ga naar de vestigingen

  Gerelateerde artikelen

  Naar het MKB-kenniscentrum