0
  Je kunt hier je sollicitatie afmaken
  Menu
  Voorkom burn-out gerelateerd verzuim

  Voorkom burn-out gerelateerd verzuim

  HR artikelen

  Door corona maken veel Nederlanders zich zorgen over de toekomst. Heb ik nog werk straks, blijft mijn bedrijf bestaan en blijf ik gezond? Mensen in de zorg en het onderwijs ervaren een structureel tekort aan collega’s en de daarbij horende werkdruk. Opgelegd gedrag en gebrek aan routine maakt dat we ook blijven piekeren; er is een gebrek aan afleiding en houvast.

  Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out concludeerde uit onderzoek dat er 4 miljoen mensen afstevenen op een burn-out.

  MKB-kenniscentrum

  Wat is een burn-out?

  Een burn-out komt voort uit het langdurig ervaren van stress. Ons stress systeem is ooit ontworpen voor omgang met acute stress. Het gevaar lag op de loer in de vorm van een aanval van een dier of medemens. En dus moesten we vluchten of vechten tot dat het gevaar geweken was. Tegenwoordig verwerken we een enorme lading prikkels per dag en begeven veel mensen zich continue op de grens van hun mentale belastbaarheid. Het coronavirus en de nieuwe werksituatie zorgt bij veel mensen voor verhoogde chronische stress levels. Er wordt veel veerkracht gevraagd, er wordt minder rust genomen en daarvan kan de ‘batterij’ uiteindelijk leegraken. Medewerkers zijn zich daarvan niet altijd bewust.

  Toon meer

  Wat zijn de signalen van een burn-out?

  • De medewerker is geïrriteerd, prikkelbaar, emotioneel of zelfs agressief.
  • De medewerker vergeet afspraken, werkt slordiger, is minder gemotiveerd.
  • De medewerker heeft fysieke klachten, slaapt slechter, is futloos.

  Hoe voorkom je een burn-out?

  Als werkgever kan je nu het verschil maken! Door goed te communiceren en initiatieven op het gebied van medewerkers welzijn uit te rollen. Dit verhoogt niet alleen de betrokkenheid van medewerkers maar bespaart ook een hoop geld. Een burn-out kost je als werkgever gemiddeld €90.000. Ga aan de slag met het: 

  • Vergroten van bewustzijn en kennis over burn-out en preventie.
   Informeer medewerkers over het belang van een goede werk-privé balans, de noodzaak tot ontspanning door beweging en het opnemen van vrije dagen.

  • In kaart brengen welke medewerkers een hoger risico op burn-out lopen.
   Er bestaan medewerkers-scans die de mate van klachten, persoonskenmerken in relatie tot stressgevoeligheid, fysieke fitheid en psychologische flexibiliteit meten.

  • Opzetten van extra initiatieven rondom medewerker welzijn (op maat).
   Zowel de verhouding tussen thuis- en kantoorwerk maar ook de manier waarop de medewerker aan mentale fitheid werkt moet passen bij de persoon en de situatie.
  Toon meer

  Met elkaar in gesprek

  Als grootste uitzendbureau voor het MKB houden we je graag op de hoogte van thema's en nieuws die belangrijk zijn voor jouw bedrijf. Eens samen sparren over een onderwerp? Een afspraak is snel gemaakt!

  Neem contact op

  Er is altijd een Luba vestiging bij jou in de buurt

  Heb je een vraag over de inzet van (tijdelijk) personeel, neem dan direct contact met ons op.

  Ga naar de vestigingen

  Gerelateerde artikelen

  Naar het MKB-kenniscentrum