0
    Je kunt hier je sollicitatie afmaken
    Menu
    7 tips voor een succesvol arbeidsvoorwaarden gesprek

    7 tips voor een succesvol arbeidsvoorwaarden
    gesprek

    Je hebt een leuk sollicitatiegesprek gehad en het bedrijf doet je een aanbod. Dat is natuurlijk hartstikke goed nieuws! Maar hoe onderhandel je over arbeidsvoorwaarden, zoals salaris en reiskostenvergoeding? Met deze 7 tips zorg jij voor een succesvol arbeidsvoorwaardengesprek.

    Wat is een arbeidsvoorwaardengesprek?

    Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek ga je in gesprek met je nieuwe werkgever over het salaris en andere arbeidsvoorwaarden. Je werkgever doet je altijd een aanbod waarbij er ruimte is voor onderhandelingen. Wees je hier bewust van, zodat je het gesprek zelfverzekerd in gaat. Tijdens het gesprek ga je onderhandelen over bijvoorbeeld:

    • Aantal te werken uren
    • Eventuele bonussen
    • Aantal vakantiedagen
    • Pensioenregeling
    • Winstdeling
    • Opleidingskosten
    • Dertiende maand

    Zet je wensen op een rij

    Denk goed na over wat jij belangrijk vindt om terug te zien in je arbeidsvoorwaarden. Bepaal voor jezelf hoeveel je wilt verdienen en wat je minimale eisen zijn. Vind jij het belangrijk dat je trainingen en cursussen via je werk kan volgen? Of wil jij graag een lease auto van de zaak? Bedenk van tevoren wat jij belangrijk vindt zodat je goed over deze voorwaarden kan onderhandelen.

    Wat wil je verdienen

    Om te weten wat een passend salaris is voor de functie en wat je je wil verdienen, is het goed om onderzoek te doen. Raadpleeg je netwerk van collega’s, vrienden en kennissen en vergelijkbare vacatures om te kijken welk salaris andere bedrijven bieden. Ook kan je een salarischeck doen op de site van Loonwijzer. Weet je het ideale salaris dat je wil verdienen en heb je een ondergrens en bovengrens bepaald? Onderhandelen is een spel van geven en nemen, dus wees daar op voorbereid en bedenk welke concessies je wil doen. Het is gebruikelijk om te onderhandelen over het bruto salaris tijdens het gesprek.  

    Weet wat je waard bent

    Weet wat je waard bent, zodat je dit mee kan nemen tijdens de onderhandelingen. Heb je je huidige en/of vorige werkgever geld bespaard, processen verbeterd of ontwikkeld of iets anders van waarde meegebracht? Licht dit toe met bijbehorende cijfers en kom met bewijs. Zo versterk jij jouw positie tijdens de onderhandelingen en kan je je wensen met goede argumenten onderbouwen.

    Oefen met familie of een goede vriend of vriendin

    Oefening baart kunst. Bespreek met een goede vriend of vriendin, collega of familielid wat je moeilijk lijkt tijdens het gesprek. Door verschillende scenario’s van tevoren te oefenen, zorg je ervoor dat je tijdens het echte gesprek niet met een mond vol tanden komt te staan. Ook kan je oefenen welke onderhandelingsstijl bij jou past. Zorg dat je weet hoe je jouw standpunten kunt beargumenteren, bespreek je tactiek en bedenk welke tegenargumenten je mogelijk kan verwachten.

    Neem de juiste houding aan

    Het is niet altijd mogelijk om precies te krijgen wat je wil. Probeer te onderhandelen over de verschillende voorwaarden en neem een open houding aan. Denk en beweeg mee met de werkgever zodat je in gesprek blijft met elkaar. Het kan gebeuren dat het geboden salaris minder is dan waar je op had gehoopt. Dit kan je compenseren door iets terug te vragen. Bijvoorbeeld door de werkgever te vragen naar reiskostenvergoeding, een lease auto, een opleiding of flexibele werktijden. 

    Tips die je helpen bij het aannemen van een juiste houding:

    • Stel je open en positief op
    • Zorg voor een ontspannen, actieve houding
    • Blijf rustig, zelfverzekerd en zakelijk
    • Luister goed en maak aantekeningen

    Neem je tijd

    Neem de tijd om na te denken over je wensen en wat de tegenpartij je biedt. Je hoeft nooit direct te reageren, ook niet tijdens het gesprek. Wil je nog eens doornemen wat er is besproken of heb je vragen? Stel deze gerust.

    Leg je afspraken vast

    Het allerbelangrijkste van het onderhandelingsgesprek is dat de gemaakte afspraken zwart op wit staan. Vraag om een bevestiging van de gemaakte afspraken per e-mail en zorg dat alle afspraken ook in de arbeidsovereenkomst worden meegenomen. Mocht het gebeuren dat het bedrijf zich niet houdt aan de gemaakte afspraken, dan is het goed om met bewijs te komen en hen te wijzen op de gemaakte afspraken.

    Worden jullie het niet eens met elkaar? Dat kan gebeuren. Wanneer het niet lukt om een akkoord te bereiken, maak liever een nieuwe afspraak zodat je niets forceert. Beide partijen krijgen hierdoor de tijd om er nog eens goed over na te denken. Ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen, neem altijd op een positieve manier afscheid van je gesprekpartner(s).

    Solliciteer op een vacature

    Solliciteer op een vacature

    Solliciteer op een vacature

    • Met cv
    • Zonder cv
    • Binnen 1 werkdag reactie
    • Vind werk dat bij je past
    • Solliciteer zoals jij wil
    • Ga snel aan de slag

    Gerelateerde sollicitatietips

    Naar alle sollicitatietips
    Luba Scholing

    Ontdek je talent via Luba Scholing

    Dat is werken én leren voor een goed salaris bij de beste bedrijven in de buurt.