Hoe ga je om met een afwijzing

Hoe ga je om met een afwijzing?

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: afgewezen worden na een sollicitatie. Balen natuurlijk en soms snap je er niets van. Hoe kom je er overheen?

Vraag om feedback

Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor je niet bent aangenomen. Blijf positief en vraag het bedrijf iets meer toelichting bij de afwijzing. Stel bijvoorbeeld de vraag: "Is er een verbeterpunt waarop ik de volgende keer extra kan letten?" Hierdoor krijg je meer inzicht in de reden van afwijzing en kan je dit meenemen naar een volgende sollicitatie.

Verbeterpunten bedenken

Bekijk de vacature nog eens, leg je cv en motivatie ernaast. Sluiten deze echt goed aan? Of houd je sollicitatiegesprek in gedachte. Was je goed voorbereid op de vragen die werden gesteld en kwamen de antwoorden er goed uit? Maak een lijstje met verbeterpunten en pas deze toe bij de volgende sollicitatie.

Positief blijven!

Na de zoveelste afwijzing baal je natuurlijk enorm! Maar blijf niet te lang hangen in negatieve gedachten. Je hebt een doel voor ogen: het vinden van nieuw werk. Door tip 1 en 2 weet je waar je de volgende keer extra op kan letten. Heb er vertrouwen in dat je leuk werk gaat vinden en bekijk nieuwe mogelijkheden, ook via Luba!

Contact houden

Als je heel graag bij een bedrijf wilt werken, stuur dan na een afwijzing gerust een mail naar de hr medewerker dat je het heel jammer vindt dat je niet bent aangenomen, maar dat je het bedrijf blijft volgen voor nieuwe vacatures. Dit laat zien dat je vastberaden bent.

Zoek je werk via een uitzendbureau, blijf dan ook zelf in contact met de intercedenten. Laat zien dat je graag aan het werk wilt.

Solliciteer op een vacature

Solliciteer op een vacature

  • Met cv
  • Zonder cv
  • Stuur een videosollicitatie
  • Vind werk dat bij je past
  • Solliciteer zoals jij wil
  • Ga snel aan de slag

Gerelateerde sollicitatietips

Naar alle sollicitatietips
Luba Talent+

Ontdek je talent via Luba Talent+

Dat is werken én leren voor een goed salaris bij de beste bedrijven in de buurt.