0
  Je kunt hier je sollicitatie afmaken
  Menu
  10 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

  10 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

  Gefeliciteerd, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Tijd om ‘live’ te laten zien waarom jij aangenomen moet worden. Hoe pak je dat aan? Deze tips helpen je je op weg:

  Ontspan

  Een beetje gezonde spanning voor een sollicitatiegesprek is goed: Het houdt je scherp! Maar maak je niet te druk over je sollicitatiegesprek. Bedenk dat een sollicitatiegesprek geen onderhandeling is, het is een gesprek om elkaar te leren kennen. Bereid je 2 dagen voor het gesprek voor en doe de dag voor je gesprek iets ontspannend. Lekker op tijd naar bed gaan helpt je de volgende dag goed doorkomen.

  Bereid je voor

  Een goede voorbereiding geeft rust en zelfvertrouwen. Weet bij wat voor bedrijf je solliciteert en wat het werk inhoudt. Bekijk welke vaardigheden je nodig hebt voor het werk en bedenk hoe jij deze al eens hebt gebruikt in werk, stage of privé. Bekijk de veel gestelde vragen bij sollicitaties en bereid je antwoorden hardop voor. Ja echt, hardop! Dit zorgt ervoor dat de antwoorden er tijdens het gesprek beter uitkomen.

  Ook heel belangrijk: Bedenk welke informatie jij wilt krijgen tijdens het gesprek. Door vragen te stellen laat je zien dat je dingen wilt weten over het bedrijf en het werk. En dankzij de antwoorden kan jij beter bepalen of dit bedrijf en werk bij je past.

  Neem een ontbijtje

  Een goed ontbijt zorgt ervoor dat je je beter kan concentreren en geduldiger bent: dé ingrediënten voor een sollicitatiegesprek.

  Geen alcohol

  Alcohol kan je laten ontspannen, maar het is een slecht idee om te drinken voor een sollicitatiegesprek. Alcohol zorgt ervoor dat je minder scherp bent en in het ergste geval minder goed uit je woorden komt. Ook de avond voor je gesprek veel alcohol drinken raden we af. Je wilt toch niet met een kater tegenover je mogelijk nieuwe werkgever zitten?

  Lekker fris

  Ook al moet je er eerder voor opstaan: neem een douche 's ochtends. Zorg dat je haar schoon en gekamd is en je nagels verzorgd. Deodorant, lippenstift, gel, een kam of een pepermuntje meenemen is daarnaast ook een goed idee. Dan kan je je voor het gesprek nog even opfrissen in de auto of toiletruimte.

  Wat trek je aan?

  Kijk op de website van het bedrijf wat voor kleding medewerkers dragen of vraag het bedrijf wat voor dresscode ze hebben. Houd in je achterhoofd: liever iets te netjes dan te slordig. Voorkom altijd vlekken of gaten in je kleding. En trek goed passende kleding aan, zodat je niet per ongeluk uit je broek scheurt!

  Kom op tijd

  Je moet echt op tijd komen bij een sollicitatiegesprek. Je laat hiermee zien dat je verantwoordelijk bent, het gesprek serieus neemt en iemand anders zijn tijd respecteert. Zorg dat je 15 minuten voor het gesprek klaar zit bij de receptie van het bedrijf. Ben je veel eerder bij het bedrijf, loop dan nog een rondje of wacht even in je auto. Advies voor als je zit te wachten: laat je mobiel in je zak en ga een gesprekje aan met de receptioniste of lees een blad dat op tafel ligt. Dat geeft een betere indruk wanneer je wordt opgehaald voor je gesprek.

  Denk na voordat je iets doet en zegt

  Handen schudden kan voorlopig niet. Kijk bij de eerste kennismaking je gesprekspartner aan en zeg "Hallo, ik ben ..." en steek eventueel je hand op. Houd sowieso 1,5 meter afstand.

  Tijdens het gesprek: maak oogcontact, zit rechtop, friemel niet aan je pen of blaadje, blijf aandachtig en... lach! Verder mag je best even nadenken over je antwoorden. Alles eruit flappen wat je denkt, is niet altijd handig. Vermijd scheldwoorden of ongepaste grapjes tijdens het gesprek.

  Wees positief

  Als jij twijfelt over jouw kennis en vaardigheden, dan voelt jouw gesprekspartner dat. Focus dus op wat je kunt en niet op wat je niet kunt. Wees niet negatief over een vorige werkgever of leidinggevende. Je wilt toch niet dat jouw gesprekspartner jou ziet als een haatdragend persoon?

  Bedanken

  Een gesprek goed afronden is belangrijk! Bedank voor het gesprek. Als je enthousiast bent, zeg je dit nog even als je afscheid neemt. Of je stuurt nog een mail vanuit huis waarin je bedankt voor het fijne gesprek en zegt dat je graag bij het bedrijf aan de slag gaat.

  Weet dit: als je uiteindelijk niet de geschikte persoon bent voor dit werk, dan is dat niet het einde van de wereld. Het leven gaat door, en jij ook! Enne...jouw Luba intercedent helpt je graag alsnog aan werk dat bij jou past.

  Solliciteer op een vacature

  Solliciteer op een vacature

  • Met cv
  • Zonder cv
  • Stuur een videosollicitatie
  • Vind werk dat bij je past
  • Solliciteer zoals jij wil
  • Ga snel aan de slag

  Gerelateerde sollicitatietips

  Naar alle sollicitatietips
  Luba Talent+

  Ontdek je talent via Luba Talent+

  Dat is werken én leren voor een goed salaris bij de beste bedrijven in de buurt.