0
  Je kunt hier je sollicitatie afmaken
  Menu
  Een succesvol sollicitatiegesprek doe je zo

  Een succesvol sollicitatiegesprek doe je zo

  Je bent klaar om een nieuwe uitdaging aan te gaan, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Het enige wat nog tussen jou en die droombaan staat, is het altijd zenuwslopende sollicitatie gesprek. Uiteraard wil je dat dit gesprek vlekkeloos verloopt en dat je een goede indruk krijgt van het bedrijf waar jij mogelijk komt te werken. Maar hoe pak je dit nou het beste aan?

  Verdiep je in het bedrijf

  Voordat je het sollicitatiegesprek hebt, is het goed om je alvast te verdiepen in het bedrijf. Bekijk de website en social media kanalen en lees de vacature nog eens door. Zo kom je meer te weten over hoe het bedrijf zich presenteert als werkgever. Bijvoorbeeld dat er iedere vrijdagmiddagborrel wordt gehouden. Of jaarlijks een uitje met alle collega’s.

  Ken je cv

  Pak je cv er nog eens bij en neem een moment om terug te kijken op je carrière. Je toekomstige werkgever is benieuwd naar wie jij bent als persoon en welke ervaring en vaardigheden jij hebt. Je cv geeft een goed overzicht hoe de verschillende stappen in je carrière samenkomen. Het laat zien hoe jij bent gegroeid en welke vaardigheden jij bezit. Denk na over welke prestaties je het meest trots op bent en hoe je ervaringen je hebben gevormd.

  Bereid je antwoorden voor

  Een goede voorbereiding geeft rust en zelfvertrouwen. En hierdoor kan jij met overtuiging vertellen over de waarde die jij meebrengt. Door vooraf na te denken over je antwoorden, kun je zelfverzekerd en doelgericht reageren tijdens het daadwerkelijke gesprek.

  Stel vragen

  Neem de tijd om te bedenken welke informatie jij wilt krijgen tijdens het gesprek. Schrijf je vragen op en pak ze erbij tijdens het gesprek. Door vragen te stellen laat je zien dat je dingen wilt weten over het bedrijf en het werk. En dankzij de antwoorden kan jij beter bepalen of dit bedrijf en werk bij je past.

  Bereid je ook voor op vragen die jij krijgt. Ook je gesprekspartner zal vragen stellen om je te leren kennen en te bepalen of je geschikt bent voor het werk. Bekijk ter voorbereiding onze veel gestelde vragen bij sollicitaties.

  Houding tijdens gesprek

  Tijdens een sollicitatiegesprek is je lichaamshouding erg belangrijk. Niet alleen wat je zegt is belangrijk, maar ook je lichaamshouding. Sta dus rechtop, maak oogcontact en geef een stevige handdruk bij binnenkomst. Blijf vooral jezelf en wees positief. En vind je een vraag lastig te beantwoorden, adem diep in en neem even de tijd om na te denken voordat je antwoord geeft.

  Bedanken voor het gesprek

  Het bedanken van de persoon die tegenover je zit lijkt logisch, maar wordt regelmatig vergeten. Vind je dat het gesprek fijn verliep, geef dit dan ook aan. 

  Weet dit; als je uiteindelijk niet de geschikte persoon bent voor dit werk, dan is dat niet het einde van de wereld. Het leven gaat door, en jij ook! Enne...jouw Luba intercedent helpt je graag alsnog aan werk dat bij jou past.

  Solliciteer op een vacature

  Solliciteer op een vacature

  • Met cv
  • Zonder cv
  • Stuur een videosollicitatie
  • Vind werk dat bij je past
  • Solliciteer zoals jij wil
  • Ga snel aan de slag

  Gerelateerde sollicitatietips

  Naar alle sollicitatietips
  Luba Scholing

  Ontdek je talent via Luba Scholing

  Dat is werken én leren voor een goed salaris bij de beste bedrijven in de buurt.