8 tips om je zenuwen onder controle te houden voor een sollicitatiegesprek

Het is de dag van je sollicitatiegesprek. Er gaan allerlei gedachten door je hoofd: “Wat als er geen klik is?”, “Hoeveel kans maak ik nu eigenlijk?”, “Kan ik mezelf wel goed presenteren?”. Niet de beste gedachten om aan een gesprek te beginnen. Laat negativiteit niet de overhand krijgen. Gebruik deze 8 tips om jouw zenuwen onder controle te houden:

1. Doe ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen kosten je maximaal 10 minuten, dus je kan ze onderweg naar het sollicitatiegesprek doen op de fiets, in de bus, trein of auto. Eén oefening gaat als volgt:
- Doe één hand op je borst en de andere op je buik
- Adem in door je neus en zorg dat je daarbij je buik opblaast en niet je borst
- Herhaal dit minimaal 1 x per minuut, gedurende 10 minuten (verder haal je normaal adem)
Je hartslag en bloeddruk daalt dankzij deze oefening, wat een positief effect heeft op je zenuwen. Google eens voor nog meer oefeningen.

2. Eet voedsel dat je kalmeert

Producten als kruidenthee, donkere chocola en havermout, bevatten stoffen die je kalmeren of ervoor zorgen dat je lichaam kalmerende stoffen aanmaakt. Google eens welke andere voedingsmiddelen hetzelfde effect hebben. Heb je niets van deze producten in huis, eet dan gewoon je normale ontbijt of lunch. Daardoor geef je je hersens het signaal dat het een dag als alle anderen is en wordt het makkelijker om te ontspannen.

3. Wandel een stukje

Wanneer je beweegt, maakt je lichaam de stof endorfine aan, waardoor je je blijer voelt. Misschien heb je geen tijd om voor het sollicitatiegesprek naar de sportschool te gaan, maar een stukje wandelen lukt wellicht wel. Doe een korte wandeling voor je gesprek om je hoofd leeg te maken. Je kunt het ook combineren met een ademhalingsoefening!

4. Voorkom reisstress

Als je naar je gesprek kan lopen of fietsen dan is dat geweldig. Ben je afhankelijk van de bus of trein en reis je tijdens het spitsuur, dan kan dat stress opleveren. Zorg dat je van tevoren uitzoekt hoe laat jouw bus of trein vertrekt en neem je reistijd ruim. Check ’s ochtends nog even of de dienstregeling gewijzigd is. Zo voorkom je dat je op het station staat en er geen trein rijdt. Zit je langer in de bus of trein, zet dan jouw favoriete muziek of audioboek op. In de auto kan dit ook, of beter zing je lekker mee om de stress er uit te gooien.

5. Visualiseer jouw succes

Een filosoof zei ooit “Je bent wat je denkt”. Bedenk dus hoe jij wil dat jouw sollicitatiegesprek gaat verlopen. Het beste scenario dat je je maar kunt voorstellen. Zie het voor je. Vind je dit raar? Succesvolle mensen als Muhammad Ali (bokser), Jim Carrey (acteur) en Michael Jordan (basketballer) hanteerden deze methode allemaal. Voor een wedstrijd/show zagen ze zichzelf als “de allerbeste in hun vak”. Herhaal dus zo vaak mogelijk “Ik ben de beste kandidaat voor deze baan” en ga vol zelfvertrouwen het gesprek in.

6. Wees even ‘superman/supervrouw’

Zelfs als je niet zoveel zelfvertrouwen hebt, kan doen alsof je helpen. Doe bijvoorbeeld een ‘superman’ pose:
- sta rechtop met je borst vooruit
- zet je handen op je heupen
- spreid je voeten enigszins
Je kunt ook spierballen maken of een andere superheldpose aannemen. Door 'stoer' te doen, gaat je testosteronniveau in je lijf omhoog, wat zorgt voor meer zelfvertrouwen. Als superheld is geen uitdaging te groot ;)

7. Dubbel check je benodigdheden

Wat moet je meenemen naar het sollicitatiegesprek? Je cv, motivatiebrief (dan kan je terugzien wat je ook alweer geschreven hebt) en als daarom gevraagd is voorbeelden van dingen die jij hebt gemaakt.
Zorg dat je alles op tijd print, zodat je geen last hebt van printerstoringen, vastlopers of lege toners. En check je tas nog een keer als voordat je de deur uitloopt.

8. Oefen een laatste keer

In je voorbereiding heb je een aantal (mogelijke) vragen opgesteld en daarbij jouw antwoorden geformuleerd. Loop deze nog één keer door, in je hoofd of voor een spiegel. Maak jezelf niet gek, daarna is het klaar en ben jij –superman of supervrouw- klaar om aangenomen te worden. Je kunt het! 

Bron: Careerbliss

Bekijk ook de andere tips over solliciteren

We zijn sterk in
leuke banen in de regio

Ben jij op zoek naar een leuke baan in het MKB bij jou in de buurt? Bekijk dan snel onze vacatures en solliciteer!

Altijd op de hoogte
van de nieuwste vacatures

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures? Schrijf je in voor onze vacature alert. Je ontvangt dan regelmatig een overzicht van de nieuwste vacatures binnen Luba.

Wij zijn
dichtbij & benaderbaar

  • vestigingen bij jou in de buurt
  • ruimte om het verschil te maken
  • morgen al beginnen
  • duidelijke afspraken, zonder kleine lettertjes